Billy Bragg :: Tooth & Nail

82815537

Eeuwige Protestzanger: de afgewassen lettertjes zijn nog met moeite leesbaar en staan op een uitgerafeld etiket dat nog met één enkel draadje vast hangt aan de kraag van zijn jas. Billy Bragg zal het sowieso met trots blijven dragen. Onlangs nog uitte hij zijn ongenoegen over het aanstellen van Paolo Di Canio als manager van voetbalploeg Sunderland, door “All You Fascists” aan de zelfverklaarde fascist op te dragen.

De ouderdomsverschijnselen zijn op Tooth & Nail toch duidelijk zichtbaar. Als een wijze bompa nestelt Billy Bragg zich in een zachtjes krakende schommelstoel om te mijmeren over de dingen des levens, met een verzameling gezapige folksongs als resultaat. Het zijn stuk voor stuk mooie liedjes, maar een scheut venijn hier en daar had zeker geen kwaad gekund.

Hoe dan ook, als Billy Bragg vertelt dan blijf je luisteren natuurlijk. Naar “January Song” bijvoorbeeld, over de dood van z’n moeder en de zoektocht naar de zin van het eigen leven dat zoiets met zich meebrengt: “I’m so tightly wound in tension / Feel just like a guitar string / Wait until revealed emotions / Touch me and you’ll hear me sing”. Soortgelijk poëtische mijmeringen over de liefde en gebroken relaties vullen voor een groot deel de rest van de plaat. “Handyman Blues” is nog een heerlijk lichtvoetig liefdesliedje, “Swallow My Pride” en “Over You” zijn in al hun donkerte even genietbaar.

Dat hij schone dingen kan doen met het oeuvre van Woody Guthrie was al te horen op de Mermaid Avenue-platen die hij samen met Wilco maakte. Hier neemt hij met evenveel succes zijn “I Ain’t Got No Home” onder handen. Met een nummer als “Goodbye, Goodbye” bewijst hij overigens even goed als zijn leermeester overweg te kunnen met de universele thema’s. In “Do Unto Others” is opnieuw de oude wijze man aan het woord: “Now baby you don’t believe / in the story of Adam and Eve / But in the cold light of day / Peaceful words still point the way”.

De figuurlijke schommelstoel waarvan sprake werd neergepoot in de kelder van Joe Henry. Hij nam de plaat op en verzamelde een groep bevriende muzikanten die Tooth & Nail van een knus Americanageluid voorziet. Muzikaal gezien is de link dan ook eerder te leggen met Mermaid Avenue dan met de blaffende bard die als een bezetene staat te rammen op z’n Fender Telecaster. Die gitaar moet plaats maken voor een dobro en een lap steel waarop Greg Leisz (Bon Iver) de snaren beroert. Vijf dagen waren er nodig om alles op te nemen en dat hoor je ook, in de positieve zin dan. De plaat klinkt heel spontaan en heeft een live-geluid dat de ongedwongen sfeer van de opnames mooi weerspiegelt.

Het zijn kortom allemaal knappe nummers, gespeeld door goede muzikanten en ondergedompeld in een lekker Americana-sfeertje. Wat er ontbreekt is energie en strijdlust, twee dingen waar je Billy Bragg onvermijdelijk mee associeert. Het maakt van Tooth & Nail een iets te gezapig plaatje waarbij je zachtjes schommelend kan wegdromen. Laat je wakkerschudden door hem live te bezichtigen op 4 november in de AB of eerder op 26 juli op het klinkersfestival in Brugge, ongetwijfeld meer dan de moeite waard.

6.5
Release:
2013
http://billybragg.co.uk/
V2
Cooking Vinyl

verwant

Billy Bragg

16 september 2023De Roma, Borgerhout

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Billy Bragg

17 juni 2018Ancienne Belgique, Brussel

Billy Bragg & Joe Henry :: Shine A Light – Field Recordings From The Great American Railroad

“De trein is altijd een beetje reizen” luidde een...

DIT WAS 2013: Billy Bragg:: ”Ik ben nog steeds boos op de wereld”

De hele maand december blikt enola terug op het...

Billy Bragg naar Festival Dranouter

Festival Dranouter startte vorige week met de jaarlijkse vroegboekactie,...

aanraders

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

Slowdive :: Everything Is Alive

Een nieuwe plaat van het Engelse Slowdive mag hoogst...

Naked Lungs :: Doomscroll

Een financiële crisis rond je achtste. Trump en Brexit...

recent

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Star Wars – Visions: Seizoen 2

Lucasfilm en Disney leveren met dit tweede seizoen van...

Absynthe Minded :: ”Ik wil gewoon mooie dingen blijven maken, mijn fantasie gebruiken”

Een zondagsschilder: zo voelt Bert Ostyn zich op de...

Le Livre des Solutions

Er was een tijd dat Michel Gondry – die...

Sparta

Ulrich Seidl vertelt opnieuw een onconventioneel en provocerend verhaal....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in