Adrian Crowley :: I See Three Birds Flying

82797527

Jaren geleden bewierookte Ryan Adams deze Ier als de beste singer-songwriter die niemand kent. Zijn naambekendheid is ondertussen niet noemenswaardig toegenomen, maar aan de kwaliteit van zijn output is evenmin wat veranderd.

Muzikaal is hij een folkversie van Johnny Cash, een zachter besnaarde Nick Drake. Vocaal toont hij verwantschap met Noah & The Whale’s Charlie Fink en I Like Trains’ David Martin. Het blijft verwonderlijk hoe de zoete melancholica van Crowley tegen zijn vijfde langspeler onze radiogolven nog niet overvloeit en hij onze concertzalen niet als headliner doet vollopen.

De pastorale openingssong “Alice Among The Pines” tast nog voorzichtig af en is vooral niet de beste introductie tot het timbre van Crowley aangezien zijn voorzichtige keelstem in de diepe noten te veel op de vlakte blijft. Het verhoogde middenluik geeft al een voorsmaakje van de chanteur die hij is en tegen “The Saddest Song” bloeit hij volledig open. Hij bezingt er zijn métier over zacht glooiende americana, die simpliciteit tot een kunst opwerkt.

Als een contradictie ten opzichte van de vorige track gaat “At The Starlight Hotel” — de light-versie van Nick Cave — nog een stap verder in de tristesse: een ballade die aanvaardend een levensimpasse bezingt tot je met een serieuze knoop in de maag overblijft. De instrumentatie wordt iets zwaarder aangezet, wat Crowley toelaat om meer dimensies van zijn stem tentoon te spreiden. Hevige toonacrobatie zal weliswaar nooit de zijne zijn, maar een troubadour als hij heeft daar ook geen nood aan. Zijn zwaarmoedigheid beoogt immers op geen enkel moment pathetiek of sentimenteel drama.

Crowley wil van I See Three Birds Flying uiteraard geen volledig tranendal maken. Het sfeervolle “The Morning Bells” schakelt tussen statigheid en doorleefdheid en straalt daardoor een soort van hoopvolle rust uit. “Red River Maples”, een ingetogen versie van een Chris Rea-song, is dan weer de ideale compagnon voor een fikse herfstwandeling in de kille buitenlucht waarbij het bloed warm door de aderen stroomt.

Hier en daar laat Crowley nog een steek vallen. Het hoekige refrein van “Fortune Teller Song” haalt de vloeiendheid die zijn werk in het algemeen siert uit de song. Als afluister van de plaat hadden we hem ook graag doorleefder gehoord dan op de statische hoftroubadoursong “September Wine”, die als afscheid niet aan de ribben blijft plakken. Ondanks die paar imperfecties is I See Three Birds Flying toch een atmosferische plaat geworden die menig winterdag zal kunnen verwarmen.

7
http://www.adriancrowley.com
Konkurrent
Chemikal Underground

verwant

DIT WAS 2021: Adrian Crowley :: “Er is niet één manier om teksten te schrijven”

De hele maand december blikt enola terug op het...

Adrian Crowley

3 oktober 2021Ancienne Belgique, Brussel

We mogen weer! Al is het met Covid Safe...

Adrian Crowley

3 oktober 2021Ancienne Belgique, Brussel

Concerttips oktober 2021

De opstart van het concertseizoen was vorige maand nog...

Adrian Crowley :: The Watchful Eye of the Stars

Adrian Crowley is op zijn negende album zijn eigenste...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in