30,000 Monkies :: Womb Eater Wife Beater EP

De bizarre hoes en dito titel spreken boekdelen. Het debuut van 30,000 Monkies staat niet voor meezingbare popmuziek, maar wel voor een akelig goed riff-festijn.

En dat voor een eerste e.p. van een band die voorlopig vooral aandacht kreeg op gespecialiseerde stoner metalblogs. Onverdiend in een krappe niche blijven hangen: dat is misschien ook de reden waarom we het vierkoppige riffmonster uit Beringen (er moet in de Limburg iets in het water zitten: zoveel gitaargeweld!) nu pas opgepikt hebben. Womb Eater Wife Beater EP verscheen al in september vorig jaar. Het is nu aan een ruimer publiek om zich over te geven aan de halfuur durende psychedelische stoner/noise trip.

Psychedelisch? Stoner? Noise? Hebben we te maken met het Belgische antwoord op Ufomammut? Afgaande op “Plumbing On Steroids” zouden we al ‘ja’ durven te zeggen. De afsluiter in vier woorden: episch, hypnotiserend en meedogenloos hard. De vier heren zouden een stevige livereputatie hebben: wat moet zo’n nummer niet in real time geven?

30,000 Monkies zullen niet alleen fans van Kyuss en Sleep bekoren, ook The Melvins en Sonic Youth halen ze graag aan als voorbeelden. En terecht. Vanaf het openingsnummer (met een Chinese titel, hoe kom je er bij?) is het meteen beuken geblazen. Een fiere Belg zou moeten eisen dat riffs naast mosselen met friet, wafels en chocolade op de lijst van nationale lekkernijen komt.

Wees maar gerust dat de Limburgse band het gezonde verstand verdringt. Vooral in “Lorids’ Terrify Lab” en “Wardimir” worden allerlei vreemdsoortige effecten duchtig door elkaar geschud. Het eerste nummer haalt vooral zijn kracht uit de leuke samenzang, maar de stemmen zijn bij momenten gruwelijk vervormd. En de gitaren, die klinken als een horde opgefokte katten. Zo hebben we het graag.

”Wardimir” is iets minder freaky in elkaar geknutseld, maar het effect van de excentrieke stoner — om het scharminkel toch een naam te geven — is daarom niet minder bevreemdend. Toch klinkt dit nummer door de gitaren en de vocalen vooral als een dreigend geheel. 30,000 Monkies: duidelijk niet voor gevoelige oortjes of hartpatiënten.

Ruben Savelkoul, Michael De Naegel, Michael Nicolai en Igor Vuch mogen zich stevig op de borst kloppen: met Womb Eater Wife Beater hebben ze meteen een plaatje op hun conto dat op de hersenpan blijft plakken, mits het volume op maximum staat natuurlijk. Als je van een low budget plaatje, opgenomen bij Tim De Gieter in zijn Tiny Tim Studio, net niet in een psychose belandt, wil dat al veel zeggen. Van de volgende release moeten we minstens in een dagenlange roes blijven. Gene zever.

Als u recentelijk de uitmuntende platen van hun collega-lawaaimakers in Kabul Golf Club of SardoniS kon appreciëren, moet u dringend de Bandcamp-pagina van 30,000 Monkies bezoeken. U zal het zich niet beklagen. En wij willen dit zootje ongeregeld zo snel mogelijk live aan de lijve ondervinden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − 5 =