Sons & Daughters :: Mirror Mirror

Met zijn derde langspeler probeert Sons & Daughters de stilte van enkele jaren te doen vergeten. Daartoe zoekt het Schots viertal nieuwe horizonten op, waar synthesizers een flink deel van het landschap bepalen. Daarbij gedraagt de band zich echter als een vis op het droge.

In het midden van het vorige decennium was Sons & Daughters een van de meest veelbelovende bands in Schotland. Het succes dat Franz Ferdinand in 2004 vleugels gaf na doorbraaksingle “Take Me Out” zorgde voor een gunstige wind die Sons & Daughters mee opnam in de vaart der volkeren en van de band naast stad- ook labelgenoten maakte. Debuut-langspeler The Repulsion Box liet best wat indruk na, maar het onvermogen om écht indrukwekkend uit de hoek te komen, bijvoorbeeld met een plaat die toch een heel klein beetje tijdloze ambities heeft, zorgde ervoor dat het na de release van This Gift heel stil werd rond Sons & Daughters.

Ruim drie jaar later moet Mirror Mirror de band opnieuw onder de aandacht brengen, maar of dat ten goede zal lukken, is niet helemaal zeker. Sons & Daughters heeft immers zijn scherpe kantjes grotendeels afgevijld en wat in de plaats gekomen is, klinkt niet half zo overtuigend.

Opener “Silver Spell” roept herinneringen op aan The Human Leagues “Being Boiled”, maar weet niet half zo overtuigend uit de hoek te komen. Dat Sons & Daughters er ijle synthesizerklanken probeert te combineren met chaingang-percussie helpt het geheel niet onmiddellijk vooruit. Van sommige ideeën is het verbazingwekkend dat niemand tijdens het bedenken ervan zijn hand opstak om zich vervolgens luidop af te vragen of dit écht wel de te volgen piste is.

“Orion” zorgt even voor de terugkeer van de oude troeven: de stem van Adele Bethel die je verleidelijk toezingt, een ritmesectie die voor spanningopbouw zorgt en een spannende gitaarlijn: dit is Sons & Daughters op zijn best. Maar als je met je nieuwe plaat nieuwe horizonten wil opzoeken, kan het niet echt de bedoeling zijn dat je vooral indruk maakt met een doorslagje van oud werk.

Dan nog liever “Ink Free”, dat het eveneens moet hebben van een dominante synthesizerklank, maar daar ditmaal wél een zinderende song rond weet te weven. Samples van een typemachine zorgen voor een bijkomende spanneningopbouw en er kan zowaar, met een beetje goede wil, van een climax gesproken worden.

Zoals Glas Vegas al na één plaat uitverteld was, zo had Sons & Daughters gerust kunnen volharden in de stilte na This Gift. Het siert de band dat hij muzikaal iets nieuws wil uitproberen en met een nieuwe plaat vakkundig voorkomt dat mythevorming rond Sons & Daughters ook maar de minste kans zou krijgen. Maar of dat Mirror Mirror rechtvaardigt, is maar de vraag.

http://www.sonsanddaughtersloveyou.com
http://www.myspace.com/sonsanddaughters
http://www.sonsanddaughtersloveyou.com
Domino

verwant

Sons And Daughters :: 19 februari 2008, Botanique

Vonken en vuur, dat waren de taferelen twee jaar...

Sons And Daughters :: This Gift

Een huilend blok aan het been, een om zakgeld...

Sons And Daughters :: This Gift

Leren jekkers, vetkuiven en een oogverblindende schoonheid. Het zijn...

Sons And Daughters :: ”Leeggezogen door eigen muziek”

Na zeven jaar en twee platen mag er schot...

Sons And Daughters :: ”Zolang onze helden geen klootzakken zijn”

Een van de bands die u in deze editie...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in