Archie Bronson Outfit :: Coconut

Rauw was het trefwoord waarmee zowel Archie Bronson Outfits debuut Fur (2004) als zijn opvolger Derdang Derdang omschreven kon worden. De jonge Britten brachten hun psychedelische bluesrock met een gemak dat impliceerde dat ze nooit iets anders gekend of gehoord hadden.

Vier jaar later sijpelt die blues nog steeds door in de songs, maar er valt ook een nieuw geluid te horen. Coconut is niet de logische opvolger van de vorige albums, maar veeleer een stap vooruit of achteruit naargelang de persoonlijke smaak. Dat producer Tim Goldsworthy (DFA) mee de kaarten herschikt heeft, lijkt overigens voor de hand te liggen, want op deze derde plaat zijn echo’s uit het wave-, postpunk- en discotijdperk duidelijk herkenbaar.

Toch heeft de band zijn vroegere bluesstreken niet helemaal afgezworen, veeleer is het originele geluid door een nieuwe filter gejaagd, waardoor de blues in een jaren tachtigbadje gedoopt is. Neem nu bijvoorbeeld opener "Magnetic Warrior"; de gitaren schuren als vanouds en ook de drum rammelt, maar tezelfdertijd is er wel met een borstel doorgegaan, zodat al te ruwe weerhaken niet meer te horen zijn. Enerzijds is het jammer om slechts echo’s en hints op te vangen van hoe vuil en smerig het nummer had kunnen klinken, anderzijds valt er veel te zeggen voor het killere en afstandelijkere geluid.

Dat nieuwe geluid komt meer tot zijn recht in "Shark’s Tooth", een grimmig feestelijk nummer dat de vruchten plukt van de gedementeerde discotoets. Met "Bite It & Believe It" krijgt de ballad dezelfde aanpak. De trage, slepende song wordt ondergedompeld in een bad van reverb en echo’s dat aan de dromerige melodie een scherp en te wantrouwen kantje verleent. "Hunt You Down", de andere trage song op de plaat, durft niet zo ver te gaan waardoor het nummer niet goed weet welke kant te kiezen en als een van de zwakkere broertjes achterblijft.

"Hoola" daarentegen gaat wel dat stapje verder en kiest voor een mix van funkpunk en wave, waarbij de bas duidelijk de song bepaalt terwijl ijle gitaargeluiden er omheen dansen. Lag "Hoola" met ondermeer PIL in bed, dan kiest "Chunk" schaamteloos voor Gang Of Four. De baslijn overheerst het nummer volledig en legt niet alleen aan de drum maar ook aan de sporadisch aanwezige gitaar zijn wil op. Niet zonder merites, hoewel het nummer te generisch klinkt om als meer dan een pastiche/hommage beschouwd te worden.

"Wild Strawberries" is een taaie rocker waarbij een stevig pompende drum de marsrichting bepaalt. Jammer genoeg gaat de impact van de song verloren door het nieuwe, steriele geluid. Dit is een song die veel meer tot zijn recht zou komen op de vorige platen. Iets wat met minder zekerheid gezegd kan worden van "You Have A Right To Mountain A Life". Hoewel de song zonder meer zijn plaats zou kunnen claimen op bijvoorbeeld Derdang Derdang, weet de band hier samen met Goldsworthy een geslaagd huwelijk te sluiten tussen de oude, smerige rammelige songaanpak van de band en het meer klinische geluid van het nieuwe album.

Het is een bedenking die ook geldt voor het stevig swingende "Harness (Bliss)", een psychedelische bluesrocker die desondanks niet vloekt met het ijlere geluid dat Goldsworthy gekozen heeft en nergens aan kracht inboet. Dat afsluiter "Run Gospel Singer" finaal niet voldoende overtuigt, ligt ditmaal niet zozeer aan de productie als wel aan de song zelf. Geinig en carnavalesk maar met te weinig vlees om echt memorabel te zijn.

Coconut kan een nieuw geluid introduceren voor Archie Bronson Outfit, op voorwaarde uiteraard dat de band de ingeslagen weg vervolgt. Dat het album niet over de hele lijn overtuigt, ligt veeleer aan de band zelf dan aan producer Goldsworthy of aan het nieuwe geluid. Waar een aantal songs moeiteloos weten te overtuigen, klinken andere eenvoudigweg te zwak of zijn ze nog te zeer gehecht aan de rommelige klank van weleer. Coconut haalt het niet van Derdang Derdang, maar verdient vanwege zijn durf het voordeel van de twijfel. De volgende plaat zal moeten aantonen of de band een juiste keuze gemaakt heeft.

Archie Bronson Outfit speelt op 7 mei in de Botanique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − veertien =