Themselves :: CrownsDown
Bike For Three :: More Heart Than Brains

Kleine labels zijn als keurmerken, hun artiesten en albums zijn zorgvuldig uitgekozen. Hun label op een plaat is als een stempel van goedkeuring, een verzekering dat enkel de meest uitgelezen werken uitgekozen zijn om te verschijnen. De liefhebber zou blindelings op hun oordeel af moeten gaan, want daar ligt hun sterkte.

Een enkele misstap is onvergetelijk want het kraakt een zorgvuldig opgebouwde reputatie en maakt jaren werk en mond-aan-mondreclame teniet. Gladde reclamepraatjes vertellen hoe een traditie niet volstaat en een goede naam dag op dag verdiend moet worden, en jammer genoeg spreken ze de waarheid. Wie gisteren aan de top stond, kan er snel aftuimelen en lelijk ten val komen. Vooral wanneer men halsstarrig blijft vasthouden aan een reputatie en werkwijze. Ambacht en traditie zijn te koesteren, maar alleen als ze een meerwaarde bieden.

Het is een marktlogica waarmee ook het avanthop-label Anticon zich geconfronteerd ziet. Jarenlang stond het label aan de top van de indiescene voor al wie experimentele en gedurfde hiphop horen wou. Het label werd geassocieerd met het baanbrekende cLOUDDEAD zonder dat deze band uit de eigen stal kwam. Geen wonder dus dat de cLOUDDEAD-leden er wel onderdak vonden voor hun solowerk en andere projecten en dat die projecten vooral in het begin sterk aanleunden bij hun cLOUDDEAD-werk.

In het bijzonder DoseOne koos voor zijn vele projecten (Themselves, Subtle, 13 & God) een aanpak die in het verlengde lag van zijn andere/vorige band, zij het met wisselend succes. Zijn nasale snelle rapstijl ging steevast gepaard met door electro beïnvloedde hiphop die soms naar meer smaakte (Subtle) maar op andere momenten vooral flauw en vervelend klonk (13 & God). Themselves, de band die hij samen met Jel oprichtte, bleef tussen beide andere groepen in hangen. Hoewel de vorige albums nooit minder dan onaardig klonken, verbleekten ze toch bij het andere werk van Jel en DoseOne.

CrownsDown, de derde plaat van het duo, is in hetzelfde bed ziek als de vorige albums, zij het met dien verstande dat het geluid lichtjes gedateerd klinkt ondertussen. De mitrailletterap van "Oversleeping" (Yello op steroïden) is niet volledig gespeend van charme maar is net zo min als Jels industriële hiphopproductie opzienbarend. De "you are sleeping"-sample (vooral gekend van The Smiths) verandert daar weinig aan. "Roman Is As Roman Does" is een leuke knipoog naar de jaren tachtig maar staat te eenzaam aan de top om de plaat te redden.

Desalniettemin heeft CrownsDown een belangrijk voordeel op More Heart Than Brains: de rapper en producer trachten ten minste samen te werken. Bike For Three!, een samenwerking tussen de Canadese Buck 65 en de Belgische producer Joëlle Phuong Minh L&ecirc (Greetings From Tuskan) noopt niet meteen tot patriottische gevoelens of een roep om meer bilaterale samenwerkingsakkoorden. Phuong Minh L&ecirc brengt opnieuw Boards Of Canada en Plaid-gelieerde beats aan die op zichzelf waardevol zijn maar bijna nergens in symbiose gaan met Buck 65’s raspende stem.

More Heart Than Brains is het typevoorbeeld van een gemiste kans: de verschillende elementen op zichzelf werken uitstekend, maar stoten elkaar ook af als tegenpolen. Er zijn ogenblikken wanneer beide samenvallen (onder andere in "There Is Only One Of Us" en "The Departure") maar het blijft geen song lang duren, laat staan een volledig album. Op papier oogt het veelbelovend en het album hint naar wat mogelijk had kunnen zijn, maar maakt het gewoon niet waar.

Kort na de eeuwwisseling was Anticon een kip met gouden eieren, het ene album na het andere vond zijn weg naar de platenkast van elke muziekliefhebber met een voorliefde voor (experimentele) hiphop. Maar waar een artiest/band als Why? zichzelf heruitvond en niet ter plaatse bleef trappelen, doet zijn label dat wel. Gold Anticon ooit als een keurmerk, dan is het nu eerder een label dat naast enkele sterke artiesten (in het bijzonder Why?) ook bands in huis heeft die vooral nog de fans zullen plezieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + zes =