De Staat :: Wait For Evolution

De Staat heet het nieuwe wonderkind van de Nederlandse rock-’n-roll te zijn. Helaas is daar op debuut Wait For Evolution weinig of niets van te merken. De eersteling herbergt weliswaar links en rechts een goed idee, maar mist heel wat bevlogenheid en overtuigingskracht.

"Meest veelbelovende band voor 2009." "Het Nederlandse antwoord op Queens Of The Stone Age". Als het over De Staat gaat, zijn lofuitingen niet van de lucht. Het vijftal, dat zijn huidige vorm kreeg in het najaar van 2007, klinkt afgaand op zijn debuut inderdaad veelbelovend. Maar een antwoord op Queens Of The Stone Age? Sjonge.

Wel goed, met een beetje fantasie had "The Fantastic Journey Of The Underground Man" niet misstaan op Era Vulgaris, een plaat die schromelijk tegenvalt in vergelijking met de andere platen van de Queens. Maar goed. "Fantastic Journey" is daarnaast ook een best catchy single die prima geschikt lijkt voor het uitvoeren van onzedige dansen. En kan De Staat afgerekend worden op referenties die hen door anderen opgekleefd zijn? Neen toch?

Vooruit dan maar: De Staat ìs een veelbelovende band, maar of ze die belofte zullen waarmaken, is maar de vraag. Daarvoor lijkt Wait For Evolution immers niet genoeg ballen te hebben en te veel te teren op halve ideeën. De intro van het titelnummer klinkt bovendien ronduit onnozel en wanneer het nummer ein-de-lijk uitpakt met een rif die naam waard, heb je als luisteraar al lang een nieuwe cd uitgezocht.

Die kritiek gaat voor heel Wait For Evolution op. "Ja, dit klinkt wel goed", ben je bij zowat elk nummer geneigd te zeggen, om daar vervolgens een ’maar’ achter te gooien. En dan weet je hoe laat het is. "Habibi" klinkt bijvoorbeeld best groovy, maar hangt met haken en ogen aan elkaar, "We’re Gonna Die" doet vervolgens een poging op frivole wijze stevig Russische gezang te verzoenen met folky bluesgitaren, maar mist de bezieling die je bij zulke muziek verwacht.

En zo kunnen we bij elk nummer wel een reden opnoemen waarom het eronder is in plaats van erop. Dat algemeen gevoel van middelmaat valt waarschijnlijk nog het best samen te vatten als: flauw. Als dit een demo was geweest, was er niets aan de hand. Dan volstond de hoop dat de band tegen het uitbrengen van het debuut het gaspedaal gevonden zou hebben. Jammer genoeg is dit de debuutplaat en is het kwaad geschied. Hopelijk weet De Staat tegen zijn volgende plaat dan ook de ideeën beter te kanaliseren en ze met een dosis passie op te nemen. Want met een oké single alleen, red je het niet.

http://www.destaat.net
http://www.destaat.net
Excelsior

verwant

De Staat

10 juni 2023Best Kept Secret, Hilvarenbeek

De Staat

9 juni 2023Best Kept Secret, Hilvarenbeek

De Staat

7 april 2023Paaspop, Schijndel

De Staat

20 augustus 2022Pukkelpop, Hasselt

De Staat

13 mei 2022De Roma, Borgerhout

De heren van De Staat gaan al tien jaar mee. De band uit Nijmegen heeft een ijzersterke sound en staat live als een huis, de bezetting rond liedjesschrijver en zanger Torre Florim is nog steeds onverwoestbaar. Sinds de videoclip voor Witch Doctor in 2015 viraal ging, brak De Staat ook door buiten Nederland. Er volgden Europese tournees langs de grote zalen en festivals en voorprogramma’s voor de Rolling Stones én Muse. Blijven vernieuwen en jezelf opnieuw uitvinden, zowel muzikaal als visueel, is het dada van De Staat. “Ik zou het kut vinden als we over vijf jaar nog steeds hetzelfde doen”, zoals Torre al eens zei. Bubble Gum, het zevende en laatste album uit 2019, bevat zo’n nieuwigheid: synthesizergeluiden die met gitaren zijn ingespeeld. Openingstrack KITTY KITTY deed het ook internationaal weer erg goed, zo stond het op de soundtrack van een Playstation-spel en Golden Globe-winner I Care A Lot. (Bron © de Roma)

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in