Hot Chip :: Made In The Dark

Was Hot Chip bij debuut Coming On Strong nog een studioproject dat met The Warning schoorvoetend de planken opzocht, dan is het vijftal nu een hechte liveband geworden. Dat de nieuwe plaat Made In The Dark heet, is dan ook niet zozeer een verwijzing naar het donker van de slaapkamers waar de plaat werd opgenomen, maar van de concertzalen waar het verbeterde groepsgeluid vorm kreeg.

"Neopop" is het label dat Hot Chip op Wikipedia krijgt opgeplakt en dat klinkt niet eens zo gek. Ontsproten aan het brein van schoolvrienden Alexis Taylor en Joe Goddard in hun slaapkamers, moesten er al snel meer kameraden tot de groep toegelaten worden om de boel ook live te brengen. Het gevolg: de mellow synthsoul en dancenummers kregen live een stevige popfeel. Het voor een Mercury Music Prize genomineerde The Warning blonk vervolgens ook uit met zo’n vooruitstrevende productie dat het geen verwondering mag wekken dat de agenten van Kylie Minogue al snel aan de lijn hingen of de heren geen nummertje voor haar wilden schrijven.

"Ready For The Floor" bleef uiteindelijk toch in eigen handen, en misschien maar goed ook: Hot Chip is hitsingle "Over And Over" ondertussen grondig beu, ze kunnen een nieuwe publiekspleaser wel gebruiken. En die eerste single kan die rol met verve invullen. Van bij het eerste stotterende "Do it now", een rollende baslijn en synthbliepjes zit het goed: het nieuwe Hot Chip heeft de dansvloer nog lang niet verlaten.

Ook "Touch Too Much" is Pop met een grote P, maar opener "Out At The Pictures" laat al meteen merken dat het Hot Chip van vandaag een stuk harder kan zijn als het wil: een synthesizer slaat op hol, de beat moet volgen en in de break mag een bende zatte Russen de boel aanvuren. Groovy. Het zwaar pulserende "Shake A Fist" en "Hold On" beloven eveneens vuurwerk op menige dansvloer. Maar er is meer dan dansen aan Hot Chip, zo protesteren de heren wel eens. Zo blijkt.

Meer dan ooit botviert Taylor immers zijn soulinvloeden in enkele knappe ballads als de titelsong of "In The Privacy Of Our Love". De band houdt zich in en beperkt de beats en bliepjes: wie een zanger als Taylor heeft, moet hem ook af en toe zijn ding kunnen laten doen. De man beschikt immers over één van de knapste en meest soulvolle stemmen van het moment: zonder veel franje, ongeaffecteerd maar helder en uit de duizend herkenbaar.

Dat het daar soms ook wel foutloopt — "We’re Looking For A Lot Of Love" weet de interesse niet vast te houden — bedekken we graag met de mantel der liefde. "De boeiendste muzikale dingen komen uit de hoek van r&b-producers", hoorde je de laatste jaren wel eens waaien. Dat klopte veelal, en vanuit Engeland is nu uit bleekschetenhoek een gelijkaardige beweging ingezet: Hot Chip toont zich met Made In The Dark als een bona fide popact waarvoor niet langer de dancetent maar veeleer het hoofdpodium van de zomerfestivals gereserveerd wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + 13 =