Akron/Family :: 23 november 2007, AB Club

Wanneer de heren van Akron/Family opdagen, is het altijd een beetje feest. De psychobillycountryfunknoiserockers speelden in 2006 en 2007 al in de AB tijdens de voorbije Domino-edities maar kwamen dit jaar een tweede maal terug om het album Love Is Simple te promoten.

Een gewone set spelen is voor een groep als Akron/Family echter iets te eenvoudig. De band is nooit vies geweest van experimenteren in de studio en kan dus onmogelijk dezelfde versies live brengen; bovendien staan ze er ook maar met drie in plaats van vier waardoor ze sowieso gedwongen zijn de nummers in een ander kleedje te stoppen. Zoals steeds staat de psychedelica centraal, alleen durven de randvoorwaarden wel eens te verschillen.

Op Domino bijvoorbeeld startte de groep al snel een wild feestje waarbij iedereen mee mocht, nee moest, zingen en dansen. Nu blijft het opvallend rustig en kan het publiek tijdens de eerste songs niet echt deelnemen, op wat vingergeknip na wordt er blijkbaar zelfs helemaal niets verwacht. Ook een nieuw nummer als “Bear” nodigt niet onmiddellijk uit tot een wild rondspringen of frenetiek meekrijsen.

Bassist/gitarist/zanger Ryan Vanderhoof stelt het publiek gerust, er zal straks meegefeest mogen worden, maar tersluiks pareert hij ook al op magistrale wijze en met de nodige zelfspot de mogelijke kritiek “I saw Akron/Family play man. It was totally different from last year. Why can’t they tone it down and play Stones covers?” Feit blijft evenwel dat er opnieuw een heel andere toon aangeslagen wordt dan bij de twee vorige passages.

De voorliefde voor seventies stoner en psychedelica heeft vanavond duidelijk de bovenhand genomen, meer dan eens gieren de gitaren in de lang uitgesponnen songs die afwisselend loeiend hard en ingetogen rustig zijn. De albumversies zijn weliswaar herkenbaar maar het vergt een geoefend oor om te midden van de chaos de juiste song er uit te pikken. Onder andere “Of All The Things” wordt in een knap hardrock/metalbad ondergedompeld.

Met publieksfavoriet en meezingklassieker “Ed Is A Portal” krijgt het publiek eindelijk de mogelijkheid om het podium te bestormen en samen met de groep een trip zonder weerga neer te zetten. Het is een van de weinige songs uit de set die de teneur van de vorige doortocht weet te evenaren, al blijft het op het podium opvallend kalm. Waar nu een handvol mensen mee spelen, stond er tijdens het optreden in Cactus bijvoorbeeld effectief meer volk op dan voor het podium.

Toch mag ook deze keer van een klein succes gesproken worden. De groep wordt na een slordig anderhalf uur spelen zelfs teruggeroepen voor een bis en brengt met “Love, Love, Love” een waardige afsluiter. Akron/Family op Domino 2006 was een freak out, op Domino 2007 was het een uit de hand gelopen feestje vol wilde fuifgangers, en ditmaal was het een funky/tribale psychedelische trip naar stonerland. Drie maal dezelfde groep en toch driemaal een volledig ander optreden. Geen wonder dat het Akron/Family-publiek klein maar fanatiek is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + zes =