Akron/Family :: S/T II :: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT

Het mag ironisch heten dat het gestoorde collectief Akron/Family met zijn vorige album Set ‘m Wild, Set ‘m Free zonder meer zijn kalmste en meest eenduidige album bracht. Het voormalige kwartet deed het zonder de steun van multi-instrumentalist Ryan Vanderhoof kalmer aan. S/T II :: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT breekt nu met die koers.

Het vijfde album van Akron/Family is een flinke stap terug naar de oudere platen, inclusief alle gekte die daarbij hoort. Zo werd de plaat geschreven in een hutje op de actieve vulkaan Meakan (in het Akan National Park op het eiland Hokkaido, Japan) en later opgenomen in een verlaten treinstation in Detroit. Daarnaast werd het platenlabel van de vorderingen op de hoogte gebracht middels een vreemde kartonnen doos die naast een diorama met dinosauriërs en astronauten ook een cassette met vier songs bevatte. Dat om vroegtijdige lekken tegen te gaan.

Het amusante verhaal heeft op zich weinig meerwaarde, ware het niet dat het treffend de groep en de plaat omschrijft. Er zijn wel raakvlakken met de realiteit en het alledaagse terug te vinden, maar tezelfdertijd zoekt de band alle denkbare en ondenkbare regionen op. Het meest opvallende daarbij is dat de gezonde gekte van de oudere albums gestroomlijnder en onderhuidser klinkt. Niet langer stuitert de muziek als een waanzinnige door de gangen van het gekkenhuis; dezer dagen zweeft hij enigmatisch boven eenieder uit.

Dat zorgt voor een indrukwekkend amalgaam aan songs waarbij frenetieke en absurde wendingen afgewisseld worden met rustieke songs die desondanks niet voor één gat te vangen zijn in hun opbouw. Wat het laatste type songs betreft, mag “Island” typerend heten. Rustig ontplooiend en de verschillende instrumenten op elkaar stapelend, flaneert het nummer langs kleurrijke paden richting droomland. Eens daar aangekomen wordt aan de oevers van de tijd neergezeten opdat “Cast A Net” zijn eigenzinnige acid-folk te hoor kan brengen.

Van een geheel andere orde zijn opener “Silly Bear” en “Say What You Want” die uitblinken in een gezonde portie rock-‘n-rollgekte en geregeld uit de bocht gaan in hun pogingen een rocksong te evoceren. In datzelfde straatje, zij het geheel een eigen beat bewandelend, houdt ook “Fuji I (Global Dub)” zich op. De hardrockuitspattingen contrasteren netjes met “Fuji II (Single Plane)” dat bijna onhoorbaar naar het einde schuifelt en slechts sporadisch tribale drums of dromerig schetterende blazers aan bod laten komen.

Het aantal invloeden en stijlen op S/T II :: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT zou op zich al een aparte opsomming waard zijn, ware het niet dat Akron/Family er sowieso zijn eigen stempel op drukt. Of het nu om hardrock of een folkvariant gaat, een loepzuivere omschrijving is onmogelijk. Het is een knappe jongen die de psychedelische legpuzzel “A AAA O A Way” treffend kan omschrijven, laat staan onder woorden brengen waarom de song thuis hoort op een plaat die ook de in echo’s badende new agerock van “Creator” of de sixtiesrock met randjes “So It Goes” herbergt.

Nee Set ‘m Wild, Set ‘m Free was geen slechte plaat, verre van zelfs. Maar hij moet wel de duimen leggen voor S/T II :: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT, die de ware essentie van Akron/Family nog treffender weet te vatten. Veel bands stoeien immers met psychedelica, folk en gekte maar slechts weinig onder hen weten de essentie ervan op zo’n manier te vatten dat het het louter vormelijke overstijgt en tot een nieuwe levensvorm uitgroeit. En voor wie het zich afvragen zou, er is nooit een S/t I geweest. Ook dat is een gegeven in het universum van Akron/Family.

Akron/Family speelt op 17mei 2010 op Les Nuits Botanique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + 15 =