WERCHTER 2007: Arctic Monkeys :: vrijdag 29 juni, Main Stage

Vorig jaar stonden Arctic Monkeys nog op Werchter als nieuwelingen, recht van de moederborst op het grote podium gepleurd. De eerste doortocht van deze Britse jongens was dan ook geen onverdeeld succes. "Niet klaar voor de Main Stage", zo heette het. Vandaag staan Alex Turner en de zijnen er opnieuw, net voor headliner Pearl Jam. Als dat maar goed komt.

Maar zie wat een jaar kan doen met een band. Zanger Alex Turner is nog steeds nauwelijks de acne ontgroeid en gitarist Jamie Cook heeft de blozende wangetjes van een tienjarig straatboefje, maar toch is er een verschil, met name Favourite Worst Nightmare. De tweede plaat van de Monkeys heeft de jongens tot het supersterrendom van de huidige rock verheven. Naast een plaats in de Werchterprogrammatie bóven Queens Of The Stone Age, blijkt het hen ook een truckload aan zelfvertrouwen te hebben opgeleverd.

"Charisma" is niet bepaald een term die in dezelfde zin past als "Alex Turner". De man is in vele opzichten het tegenovergestelde van Kaiser Chiefs-frontman Ricky Wilson: in zichzelf gekeerd, bedeesd en bijzonder ernstig. En toch krijgt hij het publiek mee vanaf de eerste verschroeiende noot van openingsnummer "The View From The Afternoon". Daarna raast de blitzkriegmachine gewoon verder, niet verwonderlijk ruimschoots puttend uit dat befaamde tweede album.

Nummers als "Brianstorm", "Dancing Shoes" en "I Bet That You Look Good On The Dancefloor" zetten het logge beest dat een festivalpubliek is moeiteloos in beweging. Mensen laten dansen op strakke gitaarmuziek, het is precies wat Pearl Jam even later niet zou kunnen. Toch vertoont de act nog enkele mankementjes. Kleine scheurtjes in het onwrikbare zelfvertrouwen van de Britten. Bindteksten bijvoorbeeld. Als Turner er al aan toe komt, beperken ze zich tot onverstaanbaar gemompel dat Jean-Marie Dedecker de eloquentie zelve laat lijken. En naar de reden voor de noordpooljas van de bassist kunnen we enkel raden. Maar dat is enkel een aanval van acute mierenneukerij. Arctic Monkeys toont aan hun plaats verdiend te hebben. Nu hopen dat ze het niet Oasis-gewijs gaan verknoeien.

http://www.arcticmonkeys.com
http://www.arcticmonkeys.com
Domino

aanraders

verwant

Rock Werchter 2023 :: Een blije kleuter in een nieuwe speeltuin

Ligt het aan ons? Is Werchter het een beetje...

Arctic Monkeys + The Hives + The Mysterines

17 juni 2023Emirates Stadium, Londen

In het kader van voorbereidend onderzoek voor Werchter trok...

Albums van het jaar 2022

The Smile :: A Light for Attracting...

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in