Andrew Bird :: Armchair Apocrypha

Andrew Bird heeft een onmiskenbare voorkeur voor ongewone en vaak niet te doorgronden titels. Na het heerlijk kinderlijke The Mysterious Production Of Eggs staat hij nu klaar met een hoop nieuwe woordspelletjes op Armchair Apocrypha.

Die apocrypha zijn veertien boeken van het Oude Testament, waarvan de authenticiteit onzeker is. Waarop Bird hiermee alludeert, is onduidelijk, maar dat maakt niet uit; net als op zijn vorige albums overspoelt deze man je met mysteries, alliteraties en beeldspraak, en laten we daar nu net zoveel van houden. Ditmaal laat hij de uitbundigheid van zijn kindertijd achterwege, en volgt een meer ingetogen parcours, al doet het instrumentarium iets anders vermoeden. De viool treedt vaker naar de achtergrond en hardere, meer traditionele instrumenten zoals de gitaar krijgen een prominente plaats toebedeeld, wat het album een geheel nieuw indiekarakter meegeeft.

Precies door dat one in a million indiegevoel stelt een eerste luisterbeurt een beetje teleur, maar Birds woordspelingen zijn wederom zo aanlokkelijk en verslavend dat blijven luisteren de enige optie is. Gelukkig, want de plaat herbergt veel meer dan wat het openingsnummer "Fiery Crash" openbaart. Zo heeft Bird het fluiten niet verleerd, en komt zijn stem ook in rustige nummers met melodieuze zanglijnen prachtig tot zijn recht. "Cataracts" is een atypische Birdsong, maar bezorgt vriend en vijand zonder twijfel een aangename verrassing. De viool strijkt zachtjes de droefenis in, en Bird zelf klonk zelden zo aangrijpend. Integer, bedwelmend en wondermooi.

Niet alles is echter nieuw of anders. Met een goede formule moet je nu eenmaal niet sollen, en dat weet ook deze vogel. "Imitosis", een remake van "I", is wat men noemt textbook Andrew Bird, meer nog dan het originele nummer op Weather Systems. De drumintro van vriend Martin Dosh en het speelse getokkel op het glockenspiel zijn dan ook niet zomaar typische elementen in Birds oeuvre; het zijn trademarks geworden. The Mysterious Production Of Eggs had "Fake Palindromes" en "Measuring Cups"; Armchair Apocrypha heeft "Imitosis" en "Heretics", die met lyrics als "Poor Professor Pension had only good intentions when he put his Bunsen burners away and turned" en "Held a breath for too long, till we’re half sick about it" gegarandeerd dat laatste lege plaatsje in je hoofd opeisen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 4 =