Magasin Général 1 :: Marie (Loisel & Tripp)

Na het afronden van zijn zesdelige reeks Peter Pan heeft Régis Loisel nauwelijks stilgezeten. Samen met Jean-Louis Tripp begint hij aan een nieuw drieluik onder de titel Magasin Général. Toch is het resultaat van deze samenwerking op en top een echte Loisel geworden.

Québec in het interbellum. In het afgelegen gehucht Notre-Dame-du-Lac vormt de dorpswinkel het centrum van het leven in een besloten dorpsgemeenschap. Wanneer Felix Ducharme, de eigenaar van deze winkel, overlijdt, is zijn weduwe Marie op zichzelf aangewezen om de zaak verder uit te baten. In Magasin Général vertellen Loisel en Tripp echter het verhaal van alle dorpsbewoners, met hun kleine en grote kanten. Het resultaat is een idyllisch album dat bij momenten echter de persoonlijke tragiek van de karakters pijnlijk dichtbij weet te brengen. Het zijn alledaagse mensen die dingen meemaken die de lezer even goed kunnen overkomen.

Na de fantasievolle verhalen Op Zoek naar de Tijdvogel en Peter Pan, blijft Loisel ditmaal met beide voeten vast op de grond. Anderzijds geeft hij zich in de thematiek van het album over aan onbeschaamde romantiek en nostalgie. In Magasin Général staat hij in voor het schetsen van de pagina’s, tekeningen die nadien door Jean-Louis Tripp verder worden afgewerkt. Zo krijgt het album een wat vager, mysterieuzer karakter door de losse lijnen en schimmige afwerking van Tripp. Het kleurenpalet van François Lapierre sluit dan weer perfect aan bij Loisels eigen kleurenkeuze, zoals we die kennen uit Peter Pan. Magasin Général kent een rustig, kabbelend vertelritme. Door de frequente wisselingen tussen locaties en personages wordt het soms behoorlijk moeilijk om te kunnen volgen wie nu precies wie is. Zeker de nevenpersonages worden na verloop van tijd enigszins inwisselbaar.

Terwijl Régis Loisel voldoende bekendheid geniet door de bovenvermelde reeksen en het winnen van de Grote Prijs op het Stripfestival van Angoulême in 2004, blijft Jean-Louis Tripp vooralsnog een nobele onbekende. Deze in Canada verblijvende Fransman debuteerde zoals zo veel tekenaars van zijn generatie in het tijdschrift Métal Hurlant in 1979. In de jaren tachtig publiceerde hij tal van strips, waarvan de vierdelige reeks Jacques Gallard zowat de enige is die de striplezers zich nog herinneren. Nadien wijdde Tripp zich gedurende vele jaren aan verschillende losse opdrachten, gaande van illustraties bij kinderboeken tot het maken van getekende reportages. Sinds enkele jaren doceert hij striptekenen in Québec en maakt hij samen met Didier Tronchet de reeks Le Nouveau Jean-Claude voor uitgeverij Fluide Glacial. Deze hernieuwde passie voor het beeldverhaal lijkt zich nu te bevestigen met Magasin Général.

Dit album lijkt dus bedrieglijk eenvoudig, maar vooral verhaaltechnisch wil Loisel overtuigen door de complexe vertelling met tal van personages die allemaal deel uitmaken van de dorpsgemeenschap in Notre-Dame-du-Lac. In dit eerste deel loopt het hiermee nog een beetje mank, maar voor de rest valt er heel wat te genieten: Loisels zwierige tekenstijl, gecombineerd met Tripps fijnzinnige afwerking, een mooie schets van het buitenleven in Canada van de 19de eeuw en een meeslepende vertelling over Marie, de weduwe die ondanks de omstandigheden toch naar best vermogen het overlijden van haar man tracht te overleven. Het wordt dus uitkijken naar de volgende delen, waarvan het tweede, Serge, volgens de website van Loisel al in oktober zal verschijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + acht =