Efterklang :: Springer

Twee jaar na release toch nog een album bespreken? We zijn volledig te vinden voor het idee dat goede wijn rijpen moet en we zijn ook al niet zo snel aan te sporen om een review te schrijven — die eeuwige ledigheid weet u wel? — maar dit is zelfs voor ons te bar. En toch slagen we er nog in deze keer kort op de bal te spelen.

U kon al lezen hoe goed we Efterklangs debuut Tripper vonden. Ook hun optreden in het Leuvense Stuk smaakte naar meer, zelfs al herkenden we de helft van de songs niet. Het bijwijlen autistische gedrag van de groep, de niet altijd even geslaagde achtergrondprojecties — datzelfde Stuk had ons op Valentijn immers indrukwekkender werk van artiesten van eigen bodem getoond — en ja, zelfs het kige Engels van de Denen werd met de mantel der liefde bedekt; want de show, dames en heren, klonk bijwijlen steviger dan we van hen gewend waren. Na een blik op de setlist begrepen we al half waarom. Nauwelijks de helft ervan kwam uit het debuutalbum.

De EP Springer klinkt alvast steviger dan het debuut, maar is, hoewel hij nu pas uitkomt, geen voorbode van wat komen zal. Springer is immers de twee jaar oude EP die nu ook voor het grote publiek buiten Denemarken beschikbaar is. En toch horen we hier een stevigere Efterklang die nauwer aansluit bij wat ze op de bühne brachten. In hoeverre het heruitgegeven Springer dan ook een boodschapper uit het verleden is, dan wel een te koesteren relikwie, laten we hier even in het midden want momenteel breken wij niet zozeer het hoofd over Efterklangs toekomst. In het hic et nunc ligt immers die mooie EP te wachten op ons oordeel.

"Kloy Gyn" neemt nog rustig zijn tijd om te ontplooien en laat zich gewillig voortdrijven op tragisch-heroïsche trompetklanken. Een nummer dat niet misstaan zou hebben op Tripper. "Antitech" daarentegen laat zich een onrustiger drumritme aanmeten en geeft zelfs een electrojazzsfeertje weer met ingehouden pianoaanslagen. De kige zang geeft het nummer zowaar een extra cachet. Het atmosferische "Redrop" steunt echter te zwaar op een te weinig beklijvende zang om lang bij te blijven. Een eerste en enige valse noot binnen het geheel. Want "Bright" klinkt fantastisch. Akoestische drums, piano en tikkende biljartballen (tja, wij denken daar nu eenmaal altijd aan als we die typerende tekketekketekketek horen). Zelfs de zang is hier meer dan geslaagd te noemen. Vervolgens wuift afsluiter "Filmsonic XL" ons nog even uit met langzaam opgebouwde electroruis die zachtjes uitmondt in enkele zoete klanken.

Springer is een sterke EP die niet alleen mooi aansluit bij het rustigere Tripper maar ook een andere kant van Efterklang laat horen, een kant die hen die afhaakten op Tripper wel zou kunnen bekoren. De nieuwe songs die live al uitgetest werden, doen verhopen dat Efterklang op zijn volgende album beide tot een boeiend geheel zal weten te verwerken. Dan kunnen die verwijzingen naar mùm eindelijk de deur uit.

http://www.efterklang.net
http://www.efterklang.net
Leaf Records

verwant

Efterklang op MORE MUSIC!

Tussen 6 en 9 april 2016 gaat de vierde...

Efterklang

22 juni 2013Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Efterklang :: Piramida

Piramida is een verlaten Russisch mijnstadje in het hoge...

Efterklang is terug

De heerlijke Deense band Efterklang is terug! Met de...

Peter Broderick schrijft muziek voor documentaire

Vierentwintig is Peter Broderick nog maar, al doet zijn...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in