Beastie Boys :: To The 5 Borroughs

Kick it! We ramden in het midden van die jaren tachtig wel meer dan één joystick aan flarden op een robuuste Commodore 64 in de rug gesteund door Licensed To Ill, het stichtende debuut van die vervaarlijk ogende Beastie Boys. Bijna twintig jaar later bezorgen de New Yorkers met hun zesde album ons opnieuw een passend geluidskader voor intens gebruik.

De lucht werd al lang uit de opblaasbare penissen gelaten en de gekooide vrouwen van weleer zijn ongetwijfeld bezorgde grootmoeders geworden. Adam ’MCA’ Yauch, Michael ’Mike D’ Diamond en Adam ’King Ad-Rock’ Horowitz zijn geen jongens meer, sommigen onder hen zijn ondertussen ook al verantwoordelijke vaders geworden, maar op To The 5 Boroughs scheppen ze er meer dan ooit een kinderlijk genoegen in om het aanbod in puberale rijmpjes drastisch te verhogen. Met behulp van oersimpele rijmschema’s rappen de Beasties zichzelf naar het Walhalla der referenties.

Na 9/11 leefde the Big Apple voor lange tijd in een protectionistische, angstige waas, waarin het likken van een teveel aan open wonden begrijpelijk wat tijd in beslag nam. Niet dat Bush Jr. daar gretig misbruik van maakte. Hij viel enkel met veel kabaal en illegaal wat landen binnen. Er was dan ook reden genoeg om militant nostalgisch te worden: op de pentekening die de hoes siert staan de Twee Torens nog ferm recht, maar een blik in hun onmiddellijke omgeving leerde de drie New Yorkers iets anders.

Nu houden wij wel wat van lawaai in de vorm van gemitrailleerde lettergrepen. Woody Allen, onze andere favoriete Jood in New York, hing al prachtige portretjes op over NY, maar het beeld op To The 5 Boroughs is wat grauwer dan dat van Annie Hall

Het zesde studioalbum van de Beasties, dat zes jaar na het eclectische Hello Nasty verschijnt, spat namelijk erg strak en uitnodigend uit de startblokken met de vooruitgeschoven motherfocka van een single: "Ch-Check it out". De melodie is op de koffie geweest bij hun eigen "Intergalactic" en kwam thuis met de lekkerste koekjes. De punchlines worden driestemmig beklemtoond en wie een leuke puzzel zocht voor de vakantie heeft aan de nieuwe Beasties een vette kluif. Tv-shows (Bonanza, Bewitched, e tutti quanti) en films (Being There, Bowling for Columbine of E.T.) worden ingebed in een rollercoaster van verzen. Eén der oerkreten, het onverwoestbare "Rapper’s delight" van The Sugar Hill Gang, krijgt én een vermelding (in de single) én een samplebehandeling (in "Triple Trouble"). Kwestie van niet te vergeten Abraham de mosterd terug te geven.

Dat er af en toe een sneer doorsijpelt in het namedroppen valt niet te vermijden. Het Def Jam Label, dat grotendeels gebouwd werd op de verkoop van Licensed To Ill krijgt een vette veeg uit de pan in het met een LL Cool J-gelardeerde sample "The Hard Way": ’I can see that Def Jam doesn’t recognize me/I’m Mike D the one who put the satin in your panties’. Grootste slokop van verwijten is echter George W. Bush. De zelfverklaarde Heilige Drievuldigheid rapt dezer dagen namelijk politieker dan ooit en doet dat, net als Michael Moore, zonder al te veel nuance, maar met net zoveel overtuiging. Fans van het kotsende feestgedruis van hun debuut zouden teleurgesteld kunnen zijn. De dokter kan een therapie voorschrijven, maar u riskeert de sublieme liefdesverklaring aan NY, "An Open Letter To NYC" te missen. Als een op hol geslagen Robin Williams wordt er gegoocheld met afkortingen, terwijl de drie Beasties je trots de vijf wijken laten zien: "Just a little something to show some respect/To the city that blends and mends and tests/Since 911 we’re still livin’". Empathie is immers geen alleenrecht van Bruce Springsteen.

Het is een lange boeiende rit over een brede laan waarna zelfs een verse zuurstoffles amper soelaas zal brengen. Wij hebben het allemaal liever nog een tikkeltje kwader en ook aan overdreven zelfverheerlijking ontsnappen ze niet, maar To The 5 Boroughs biedt meer dan genoeg relevante old school om luid door de speakers te laten knallen. Het recht om te feesten werd immers allang verworven. Nu de buren nog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 5 =