Ayreon :: The Human Equation

Met The Human Equation levert progrock/metal mastermind Arjen Lucassen voor zijn project Ayreon alweer zijn vijfde conceptalbum (Als we The Universal Migrator als één geheel beschouwen) af. Volgens velen zijn het debuut The Final Experiment en de dubbelaar Into the Electric Castle dé meesterwerken van de Nederlandse international. Driewerf hoera dus, want de nieuweling is de waarachtige equation van al het geniale waarmee Ayreon ons in het verleden al verwend heeft.

Lucassens internationale faam wordt meteen opnieuw duidelijk in de resem artiesten die hij voor zijn nieuw album wist te strikken. Wat dacht u van deze voorzichtige selectie: James LaBrie (Dream Theater), Mikael Åkerfeldt (Opeth), Eric Clayton (Saviour Machine), Devin Townsend (Strapping Young Lad), Ed Warby (Gorefest, Elegy), … Op The Human Equation vertolkt elke stem een bepaalde emotie. Op die manier beleeft de luisteraar de sleutelmomenten uit het leven van een man die in coma ligt na een auto-ongeval. Doorheen deze emotionele rollercoaster leer je het hoe en waarom van het ongeval.

Verhaal en muziek vullen elkaar perfect aan. Elke zanger(es) zet een wereldprestatie neer en de stemmen alterneren prachtig en spelen op elkaar in. In het nummer "Trauma" bijvoorbeeld komen niet minder dan vijf verschillende emoties aan het woord, met een ronduit indrukwekkende Eric Clayton als ’Reason’ en Mikael Åkerfeldt als ’Fear’. Deze complexiteit komt vaak voor, maar stoort zeker niet.

Dit dubbelalbum is op en top Ayreon, maar toch is er een zekere evolutie merkbaar. Het algemene geluid klinkt moderner zonder aan Ayreon-gehalte in te boeten, en er zijn zeker invloeden van zijn vorig project Star One in de muziek te herkennen (die typische metalhooks bijvoorbeeld). Ook zijn er enkele nummers die je niet meteen van Ayreon zou verwachten.

Zo is "Loser" grotendeels gestoeld op een folkmelodietje. Dit aanstekelijke nummer wordt ingezongen door de arrogante vaderfiguur, waarop de zoon, alias het hoofdpersonage, in een uitzinnige woede-uitbarsting reageert: perfect gestalte gegeven door Devin Townsend als de emotie ’Anger’ op het einde van het nummer.

Het nieuwe geesteskind van Arjen Lucassen levert het pakket in al zijn volledigheid: emotie, kracht, afwisseling, en enkele gesmaakte verrassingen (op zowel muzikaal als tekstueel vlak). Kortweg een ervaring die je niet snel meer vergeet en een genreklassieker in wording.

Dit package is trouwens in niet minder dan drie verschillende formaten verkrijgbaar: als dubbelcd, dubbelcd + dvd en uiteindelijk de ’deluxe edition’ met de dubbelcd en dvd in een speciale verpakking. Deze laatste is zeker de moeite waard met een uitgebreid booklet en schitterend artwork zoals we dat van Ayreon gewoon zijn. De dvd biedt ons een videoclip, trailer en een kijk achter de schermen qua productie, concept, en de soms wat aparte humor van de bandleden (bijvoorbeeld op "Ed Warby’s Drums").

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie − 3 =