múm :: Summer Make Good

"I am a cinematographer", zingt Bonnie ’Prince’ Billy in het gelijknamige nummer van zijn hand. Als één band zich cinematografisch mag noemen, dan is het wel múm, het IJslandse gezelschap dat eerder al platen uitbracht met intrigerende titels als Yesterdag Was Dramatic, Today Was Okay en Finally We Are No One. Hun nieuwe worp, Summer Make Good is een filmisch plaatje met songs als waren het elfjes met vuurstokjes in de hand.

Een bespreking van een múm-plaat lijkt vaak een toeristische brochure, maar als we de gebruikelijke verwijzingen naar geisers, gletsjers en warmwaterbronnen aan de kant schuiven, blijft nog genoeg over om een recensie vol te pennen. Een creepy sirene en spooky geluidjes, bijvoorbeeld. En ook nog wind, golven en een schip dat op rotsen dreigt te stranden. Allemaal te horen in openingstrack "Hú Hviss — A Ship". Dat de plaat werd opgenomen in een leeg weerstation en in het huis van een vuurtorenbewaker, moet een en ander verklaren.

Meteen daarop volgt het prijsbeestje van de plaat. "Weeping Rock, Rock" kent een lange dreigende aanloop en wanneer zangeres Kristín Anna na ruim twee minuten haar enigmatische stemmetje laat neerdwarrelen op een soundtrack vol ritselende laptopgeluidjes en symfonische allures, smelt de poëtische ziel in u meteen. Zelden iemand zo mooi "lalala" horen zingen, trouwens.

In "Sing Me Out The Window" maken soortgelijke ijle "lalala"’s de dienst uit en dat mooie stemmetje zweeft ook in het slaapliedje "Nightly Cares", de eerste single van het album. Verdiend, zal u denken; als u even aandacht besteedt aan de melodica en het lo-fi gitaartje.

Bij "Stir", zo noteerden we in ons boekje, stelden we ons toverachtige tekenfilmpjes met een griezelig randje voor. We prijzen múm voor het prikkelen van onze verbeelding en laten ons de puike vioolsample welgevallen.

Wat múm zo uniek maakt, is de creatieve combinatie van echte instrumenten met elektronische klanken die door vintage versterkers en grammofoonspelers worden vervormd . We halen diep adem en sommen even op wat naast clicks, cuts, bleeps, beats en andere mooie stoorzendertjes nog allemaal opduikt: melodica, glockenspiel, accordeon, keyboards, viool, muzikale zaag, pump organ, Chinese harp en banjo. Alles samen goed voor een kroonjuweel van een plaat.

Bij voorkeur ’s nachts te consumeren, dat wel. Snelle ritmes hoef je bij múm niet te zoeken. Wie daarentegen de rat race volledig uit het oog wil verliezen en de volledige cirkel meedroomt, zal merken dat Summer Make Good eindigt zoals het begon: met geluiden van de zee, wind en krakend hout. Het concert van múm in AB is alvast uitverkocht. Wil iemand nú zijn ticket aan uw muziekminnende dienaar verpatsen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + dertien =