Outkast :: Speakerboxxx/The Love Below

"Hey Ya", de spetterende eerste single van het duo Outkast doet het beste vermoeden voor de nieuwe dubbelaar Speakerboxxx/The Love Below. Antwan ’Big Boi’ Patton en André ’3000’ Benjamin krijgen elk de kans om hun creativiteit bot te vieren zonder hun partner. Hip hop gered? Misschien toch voor een enkel moment.

Het moet niet makkelijk zijn als de halve aardkluit van je verwacht dat je hip hop eigenhandig de impasse waar ze in geraakt was kan uitsleuren. Toch volbrengt Outkast die missie met het opwindende Speakerboxxx waaraan de échte hip hop-fan zich kan laven. De grondslagen voor The Love Below waren dan weer bedoeld voor een soundtrack oorspronkelijk en het is een conceptplaat gebleven. Over l’amour, of wat dacht je?

Kijken en bekeken worden zijn de thema’s die de nieuwe Outkast-dubbelaar aansijdt. Big Boi is degene die observeert en kritiek spuwt met de snelheid van een machinegeweer: hip hop, verlatingsangst, politieke aanklacht en existentialisme, het komt allemaal aan bod op Speakerboxxx. Bekeken worden is meer het ding van dandy André 3000. Bij hem gaat het om het spel der liefde en één van de belangrijkste dingen die daarbij komen kijken — laat ons eerlijk zijn — is het uiterlijk, vooral hoe het l-woord in de populaire cultuur gestalte gegeven wordt.

Zo is opener "Love Hater" een en al schoonheid. Alles wordt mooi verpakt: sfeervol jazzbandje, leuk stemmetje, heel onschuldig en smooth allemaal. Tot je naar de tekst begint te luisteren en beseft dat je bij de neus genomen wordt. Oppervlakkigheid troef: het beeld dat in "Love Hater" wordt opgehangen is zo fake als de pest. Het gaat enkel om de looks, niet om de brains. Liefde en lust passeren de revue in het swingende "Happy Valentine’s Day", het romantische ideaal van André is terug te vinden in "Prototype".

Een van de leukste liedjes op The Love Below is "Spread". Vrouwonvriendelijkheid troef — ook al gaat het irritante "Roses" nog een stapje verder, maar ook zalig aanstekelijk. Het is ook het enige nummer waarop André 3000 rapt. André misogynist? Misschien moet je er vooral de humor van zien. Zoals de meeste jonge mensen van tegenwoordig heeft ’Ice Cold’ het moeilijk met het fameuze l-woord. Zo vraagt actrice Rosario Dawson — herinner je de film 25th Hour — in "She Lives in My Lap": "What are you afraid of?/The love below" om André wat later te doen inzien: "Forever my fiancée… I’ll get the courage one day".

In "Behold a Lady" is conservatisme troef, genre "Stand By Your Man" dat Tammy Wynnette zo schaapachtig stond te kwelen. Muzikaal is het wel leuk allemaal: vrolijk, avontuurlijk en een heerlijke kruidenmix van jams, jazz en dergelijke meer. Na een tijdje wordt het allemaal een beetje té: te druk, te veel van het goede, te hyper.

"Ghettomusick" op Speakerboxxx is de ultieme track van de twee cd’s. Beide heren doen erop mee. Dit nummer zegt het allemaal, het is een synthese van beide platen. Het stompt en sleurt dat het een allerliefste lust is (Big Boi), maar er is ook tijd voor lovin’ (André 3000) dankzij de sample van Patti LaBelle. Het contrast in de song laat ook het contrast tussen de twee projecten zien. En daarbij moet gezegd: Speakerboxxx sluit het meest bij vroegere Outkastplaten aan.

Andere favorieten zijn "Unhappy", dat voortdrijft op de zalige hook "Might as well have fun/’cause your happiness is done/and your goose is cooked" terwijl Big Boi ondertussen in speedtempo zijn jeugd uit de doeken doet en onderweg nog wat wijze raad meegeeft, die overigens totaal niet geforceerd overkomt. Meneer weet waarover hij het heeft.

Het knettergekke "Bowtie" volgt. Het zou een absoluut anachronisme zijn maar het nummer past dankzij de blazers perfect in de sfeer van de Roaring Twenties. dankzij nieuwe single "The Way You Move" waan je je in Cuba en andere exotische oorden. De rol van loverman past trouwens ook Big Boi als gegoten. Toch is het zalig wanneer hij maatschappijkritisch uithaalt naar de laatste presidentsverkiezingen in "War": "Basically, America you got fucked". We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen!

Onze favoriet is momenteel, tegen de verwachtingen in, Speakerboxxx. Fris, afwisselend, trekkend en sleurend en enkel hierom al écht de moeite van het aanschaffen waard. Toch vragen we ons af hoe dit dubbele album als eenling zou geklonken hebben. We zullen het nooit weten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een + 1 =