’t Hof Van Commerce :: Rocky 7

"West-Vlaamse hiphop, je goat er nog van hoaren" gaf het Hof van Commerce op hun debuutsingle te verstaan. Na het succes daarvan ging het al snel bergafwaarts maar zoals in elke goeie cartoonreeks, slaan de helden ook hier terug. "’t is volume drie, ge zie gered!"

"allo konkurrentie! ’t Is om te zeggen dat ’t oens endelijk spiet. Ma da we nog bestoan!" Het zag er nochtans lang anders uit. Na de donkere tweede cd Herman leek de grap van ’t Hof van Commerce uitgewerkt en de necrologieën werden met het nodige leedvermaak geschreven. Maar ziet: Flip Kowlier openbaarde zich als een begenadigde songschrijver en plots werd ook het Hof ernstig genomen. Cd van de week in Focus Knack! Kan je het verder schoppen in Vlaanderen?

Ja dus, want ook bij Goddeau zijn we in de ban van Rocky 7, niet het langverwachte vervolg op Rocky VI, maar dat op Herman. En vanaf nu is het menens beloven ze, want "’t beste moe nog komn".

Het recept voor Rocky 7 was met de erg sterke single "Kom mor ip" duidelijk: vet, vetter, vetst. ’t Hof is fun en hits. En toch geen Donna. Il faut le faire. DJ 4T4 haalt zijn beste beats en geinigste samples boven. "Punk of Yo" drijft op een supersample van één of andere science fictionjingle en "Slaet ip min gat" wordt voortgedreven door de vetste baslijn die de Friethop ooit heeft gekend.

Tekstueel wordt er naar goeie hiphopgewoonte duchtig op de concurrentie gekapt ("Alloo concurrentie"), maar ’t Hof zou ’t Hof niet zijn als ook het hiphopwereldje niet in de zeik zou worden gezet. "Zonder totetrekkerie" (met TLP) is in dat opzicht hilarisch: ’t Hof pareert alle mogelijke kritiek uit hiphophoek door er op te anticiperen: "Ei! Ge komt niet eens ut de ghetto’s of vanip de stroaten! Ei! Ge noem je moaten geen posse ma geweun je moaten. Ei! Tegen die dat ie kent zegt ie noois gene Yo! ma geweun Hey! En je draagt geweune kleren en geen uniform. Ge wilt de pose ni leren en je leeft nie noar de norm"

Het stikt van de gasten op Rocky 7: Van Statiek over Stijn Nijs (wie?) tot Freestyle Fabriek en Mauro. Die laatste speelt gitaar op afsluiter "Casina Royale" samen met enkele mannen van het Gentse combo Massis. Het doet wat denken aan Osdorp Posse die met metalbands samenwerkte. Uiteindelijk komt het er op neer dat ongeveer de ganse cast van Kowlier’s "Min Moaten" possegewijs mag opdraven op Rocky 7. ’t Hof van Commerce geen hiphop? Soms zijn de West-Vlamingen het meer dan ze willen toegeven.

Ronduit hilarisch is de rap van DJ 4T4 op "4T4 zegt". Niets kwaads over Limburgers, maar een rap op dit tempo doet ons over de grond rollen. Nu, het Hof is nooit vies geweest van enige humor (om maar eens een understatement te gebruiken) en dus zijn de mannen zich daar waarschijnlijk zelf van bewust. Maar als elk groepslid zijn solospotje krijgt ("Buyse zegt" en "Leverancier zegt" volgen nog), dan de DJ ook.

Rocky 7 is puur, onversneden fun en kwaliteit. Ze overstijgt het novelty-karakter van debuut En in Izegem en houdt de technische kwaliteiten van Herman aan. Dankzij Kowliers succes is het zelfvertrouwen echter gegroeid en de groep doet dan ook ongegeneerd zijn eigen ding. Nummers als "Kom mor ip" en "Zonder Totetrekkerie" bewijzen dat dat de beste optie is.

http://www.thofvancommerce.be
http://www.flipkowlier.be
http://www.thofvancommerce.be
Kinky Star

verwant

Gabriel Rios

6 augustus 2021Dranouter Zomersessies XL

Flip Kowlier

6 augustus 2021Dranouter Zomersessies XL

Ertebrekers :: Otel

Funk. Groove. Soul. Het debuut van Ertebrekers heeft...

Affiche Festival Aan Zee compleet

Het programma voor de 11de editie van Festival aan...

Flip Kowlier en Safi & Spreej bevestigd voor Zeverrock

De leemte na het seizoenseinde van Thuis invullen door...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in