Tim Booth :: Bone

Af en toe moeten we bij goddeau eens héél koppig doen. Zeker als het vergeten helden van ons betreft, laten we niet zomaar betijen. Dat BMG in België geen promotie doet rond het soloalbum van Tim Booth mag dus geen reden zijn om het album niet onder de aandacht te brengen. De voormalige frontman van James levert immers een heerlijke soloplaat af die het afscheid van die groep een stuk minder bitter maakt.

Sinds het afscheid van James in 2001, zette Booth een stapje uit de muziekwereld om zich vierklauwens op het acteren en het schrijven te storten. Wat hij overigens met succes deed: een prijs voor beste newcoming acteur werd zijn deel, zijn scenario’s haalden het tv-scherm. En toch kriebelde het blijkbaar nog steeds muzikaal, want na drie jaar stilte ligt nu zijn eerste soloplaat in de winkel. Durf het echter zo niet te noemen of hij ranselt u de stad uit: liever had hij zich opnieuw achter een groepsnaam verscholen, maar dat mocht niet van de platenfirma die wel weet hoe ze geld voor haar eieren moet krijgen.

Er is natuurlijk ook nog Booth And The Bad Angel uit 1996, maar aangezien dat een samenwerking met Angelo Badalamenti was, geldt dat bezwaarlijk als een soloplaat. En ook Bone is eerder het resultaat van een samenwerking: Booth begon met ene K. Kerrigan aan de werkzaamheden, halverwege sprong ook producer/co-songschrijver Lee Muddy Baker op de kar. Het resultaat klinkt in elk geval niet erg verschillend van wat James vroeger verschafte: licht-folky gitaarpop met een dansbaar kantje.

Dat valt nog het meest op in opener "Wave Hello", dat met zijn rinkelende melodie op om het even welke James-plaat van de laatste vijftien jaar had kunnen staan. Ook single "Down To The Sea" tapt uit dat bekende vaatje, met een wijds refrein dat zonder schroom naast dat van Suede’s "By The Sea" kan gaan staan.

Nieuw is de groove die her en der binnensluipt als in het superieure "Monkey God". Drijvend op ratelende percussie en een pompende baslijn gaat Booth in een bezwerende trance terwijl hij op zijn gekende wereldverbeterende wijze de mensheid nog eens goed de mantel uitveegt. Het hoogtepunt van de plaat krijgen we zo al bij het derde nummer, en toch glijdt onze aandacht niet weg. Wat volgt blijft lekker popvoer.

"Bone" heeft ook al van die sjamanistische kwaliteiten, maar de volgende uitschieter is een ballad. "Discover" is dramatisch, breeds openbloeiend en heeft een net niet té clevere tekst met onder andere de briljante zinsnede "I killed you once, but let’s pretend/that this time round we’ll be good friends". "Fall In Love" dat volgt, verbleekt er zelfs wat bij. Meteen is ook niet helemaal duidelijk waarom Booth dit nummer opviste van op zijn samenwerking met Badalamenti. Mooi is dan weer wel hoe de brug wordt gemaakt naar het daaropvolgende "Falling Down". De overgangen op dit album zijn overigens wel op meer plaatsen verzorgd; het ene nummer vloeit vlotjes voort in het andere.

Met "The Darkness" (beter dan de groep) en "Eh Mama" krijgen we na het lange blokje ballads nog wat up-tempofeest, daarna is het alweer afsluiten geblazen in "Careful What You Say". Tim Booth is terug van maar heel even weg geweest, maar helaas lijkt niemand er ook nu weer erg veel acht op te slaan. En dat vinden wij jammer. U gaat ons niet horen beweren dat dit een wereldplaat is, wel een heerlijke popplaat. De zoveelste al van deze mijnheer, en dus tijd dat u hem uw oor leent. Mogen we die gunst van u vragen? Mooi zo, dan gaan wij nu een paar kaarsjes branden zodat er een Belgisch concert van komt in het najaar.

http://www.timbooth.co.uk
http://www.jamestheband.com
http://www.timbooth.co.uk
Monkeygod Records

verwant

Booth & The Bad Angel :: I Believe / Hit Parade

Zondag stierf filmcomponist Angelo Badalamenti op 85-jarige leeftijd. Hij...

James :: All The Colours Of You

Ze zijn een relikwie uit de Madchestertijd. Ze bestaan...

James :: ”Niemand had me ooit verteld dat de dood ook mooi kan zijn”

"We hate it when our friends become succesful", zong...

James :: La Petite Mort

Dat de elfde plaat van James geïnspireerd is door...

Het Engeland van James is bevroren

Lang geleden dat u nog eens aan het Britpopgroepje...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Challengers

Nadat hij in de vroege jaren 2000 enige furore...

Mother’s Instinct

Mother’s Instinct is een gepolijste remake van het Franstalige...

JD Morvan / Victor Matet / Cesc & EFA :: Vaarwel Birkenau

Vaarwel Birkenau toont de Holocaust van binnenuit. Overlever Ginette...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in