Diverse auteurs :: Kuifje Special 77 jaar

De 'Kuifje Special 77 jaar' viert de verjaardag van één van de meest invloedrijke striptijdschriften van de 20ste eeuw. Een pleiade aan auteurs en striphelden (beide gekend én minder gekend) tekenen present in deze bundel vol amusante en uiteenlopende kortverhalen.

De Kuifje Special 77 jaar viert de verjaardag van één van de meest invloedrijke striptijdschriften van de 20ste eeuw. Een pleiade aan auteurs en striphelden (beide gekend én minder gekend) tekenen present in deze bundel vol kortverhalen.

Tussen 1946 en 1988 was het weekblad Tintin / Kuifje een vaste waarde. In 1946 ging het weekblad meteen van start met een Franse en een Nederlandse editie. Door een opvallend groter succes in het Nederlands bleef Kuifje zelfs nog vijf jaar langer bestaan dan Tintin, tot uiteindelijk in juni 1993 ook daar het doek viel. Toen was ook het liedje voor het stripblad voor ‘de jeugd van 7 tot 77 jaar’ uitgezongen. Voor de 77ste verjaardag van het legendarische tijdschrift, haalden uitgeverij Le Lombard en Editions Moulinsart (die de rechten van Kuifje beheren) nog eens de bekendste stripfiguren uit het blad van stal. Hedendaagse auteurs maakten verschillende korte verhalen die nu eens sterk traditioneel voortbouwen op de oorspronkelijke creatie, dan weer vrij een eigenzinnige interpretatie maken van de bestaande figuren. Hiermee is deze speciale bundel vooral voer voor de nostalgische liefhebbers die met het populaire blad opgroeiden en de strips week na week volgden.

De eerste bijdrage uit het album, onder de titel ‘Memorabele vakjes’, is een wat vreemde eend in de bijt. Een reeks bekende Franse personen, die in Vlaanderen echter nauwelijks enige bekendheid genieten, gaan in op hun favoriete prenten uit de strips van Kuifje zelf. Die focus op Hergé zonder directe link naar het tijdschrift doet toch afbreuk aan het opzet van dit feestalbum, om net de creativiteit en fantasie van de bijdragen uit het weekblad Kuifje in de verf te zetten. Een korte historiek van het weekblad had wat ons betreft dan ook een gepaster bijdrage geweest om de Kuifje Special 77 jaar mee te starten.

Gelukkig maken de stripbijdragen die nadien volgen, veel goed. De klassieke reeksen zoals Blake & Mortimer, Thorgal of Bernard Prince tekenen present, maar ook meer illustere getuigen van de Kuifje-periode passeren de revue. Eén van de meest opvallende bijdragen is van de hand van François Boucq, die verschillende kortverhalen voor zijn rekening neemt en daarin een steeds wisselende held een ontmoeting laat hebben met Boucqs gekende absurde personage Fré Van der Mugge. Boucq is een meesterlijk verteller en tekenaar en levert bijzonder sprankelende pagina’s af. Hermann laat zelf zijn Comanche terugkeren, dit keer op scenario van Yves H. als vervanger van de overleden Greg.

Op meer dan 200 bladzijden passeren de meest uiteenlopende stripmakers de revue die steeds op een persoonlijke manier een hommage brengen aan één of meer striphelden. Soms is die hommage bijzonder klassiek en in lijn met de oorspronkelijks strips, zoals de bijdragen over Michel Vaillant en Corentin. Andere bijdragen zijn meer meta en vermengen de avonturen van bepaalde figuren met een beschouwing over de oorspronkelijke stripmaker of het weekblad Kuifje zelf.

De grootste verrassing hierin is de bijdrage over Ton en Tineke door Alix Garin. Die vermengt op een heel subtiele en poëtische manier ook de geschiedenis van hun schepper André Franquin in een verhaal dat de wat achtergestelde status van Ton en Tineke binnen het oeuvre van Franquin beschouwt. Kuifje Special 77 jaar is een uitgelaten bundel vol creativiteit én nostalgie, en een geslaagde hommage aan één van de belangrijkste tijdschriften uit de Europese stripgeschiedenis.

7.5
Diverse
Diverse

recent

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

The Necks

6 december 2023Miry Concertzaal, Gent

Cultband. Dat is het wat luie etiket dat soms...

aanraders

David Van Reybrouck :: Revolusi

Wat nog schrijven na Congo. Een geschiedenis? Die studie,...

Juli Zeh en Simon Urban :: Tussen werelden

Sinds de Duitse successchrijfster en voormalig rechter Juli Zeh...

verwant

Frank Pé & Zidrou :: Het Beest 1

Het Beest is het langverwachte droomproject van toptekenaar Frank...

Franquin :: Robbedoes en Kwabbernoot – Integraal

Neen, een echte integrale van Robbedoes en Kwabbernoot is...

Old Pa Anderson :: Hermann & Yves H

Je kan er je klok bijna op gelijk zetten:...

Ton en Tineke Integraal

De heiligverklaring van André Franquin gaat verder. Nu bundelt...

Hermann & Yves H :: Zonder pardon

Nieuwe tijden, Na de oorlog, Station 16, net zoals...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in