Bert Dockx :: Palmares/Pit

Bekijk Berichten
De nieuwe dubbelsingle “Palmares/Pit” van Bert Dockx sluipt tot in het diepst van je vezels binnen.

De creatieve put waaruit Bert Dockx zijn emmertje ophaalt lijkt wel bodemloos te zijn.

Nu Bert Dockx’ eerste soloplaat uit 2018, Transit, stilaan aan de peuterjaren begint, mag de doopsuiker wederom bovengehaald worden: in maart laat hij zijn jongste creatuur op ons los, die Safe zal heten. Al zijn we nog niet zo zeker van die titel, na het beluisteren van de vooruitgeschoven dubbelsingle, “Palmares/Pit”.

Op den duur vraag je je bijna niet meer af of de man nog eens met nieuw werk komt, maar wel in welke gedaante. Soms solo (als Strand, of onder eigen naam), dan weer in notoir gezelschap (Flying Horseman, Dans Dans, Ottla) ontbindt de Antwerpse gitarist zijn duivels. Het getuigt van een oerdrang, een beest dat eruit moet; zoveel is duidelijk.

Op “Palmares/Pit” klinkt het zoals we van hem gewend zijn. De songs sluipen je lijf binnen, geduldig, tot in het diepst van je vezels. Door gebruik te maken van een kale setup enkel bestaande uit gitaar en zang gaan de songs nog meer aan je botten kleven. Elke noot beleef je intens, geen enkele is te veel. Neem daarbij Dockx’ karakteristiek bevende zangstem en de spookachtige echo’s van mede-Flying Horsemen Loesje en Martha, en je hebt het perfecte recept voor een intense muzikale trip.

Waar “Palmares” pretendeert je te willen geruststellen – kom hier, je bent veilig – word je in “Pit na een kalm begin machteloos meegesleurd in een turbulente chaos, richting het illustere slot: wegdeemsterende klanken, als het doven van een kaars.

Nu, het dient gezegd: echt veel nieuws horen we niet. De tracks leunen qua sfeer en stijl dicht aan bij het eerder solowerk, alsook enkele Flying Horseman-songs. Maar hoeft dat een probleem te zijn? Niet echt. Nog steeds komen we afgemat terug van elke luisterbeurt: zweet op het voorhoofd, uitpuilende oogbollen. Wij nemen er alvast een extra handdoek bij, hongerig wachtend op de rest van dit album.

Beeld:
Geert Vandepoele

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

verwant

Dans Dans

28 juli 2023Midzomer, Leuven

Bert Dockx Band :: Dog

Blij te zien dat er ook nog mooi geluid...

#So2022: Bert Dockx/Dans Dans :: Palmares

Om afscheid te nemen van 2022 presenteert elke dag...

Dans Dans :: 6

Soms ga je bijna vergeten dat een van ‘s...

Flying Horseman

20 oktober 2021De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in