Youri Jigounov & Yves Sente :: XIII: 26. 2132 meter

XIII is terug. Na een tussenalbum vol historische weetjes en stambomen over de geschiedenis van XIII, start in 2132 meter een nieuwe cyclus in twee delen. Auteurs Youri Jigounov en Yves Sente blijven op post.

In het najaar losten alle uitgeverijen de grote verkoopstoppers. In de strip is dat niet anders, met maanden waarin het ene na het andere nieuwe deel van de ‘grote’ reeksen op het publiek losgelaten werd. Ook XIII is na 26 delen nog altijd een van de bestverkopende realistische avonturenstrips. Ondertussen werken Youri Jigounov en Yves Sente al enkele jaren aan de reeks, in navolging van de scheppers William Vance en Jean Van Hamme. Met deel 20, Mayflower Day, begonnen zij in 2011 aan de voortzetting van de avonturen van Jason MacLane. Diens verleden blijft hem parten spelen in albums vol complotten en familievetes die op een ingenieuze manier aan elkaar verbonden worden.

Yves Sentes verhalen sluiten aan bij de stijl van Jean Van Hamme en ook tekenaar Jigounov had al na enkele delen de stijl en sfeer van Vances tekenwerk helemaal in de vingers. Met deel 24 werd de eerste cyclus van het nieuwe duo afgerond. Het vijfentwintigste deel was een soort naslagwerk met de familiegeschiedenis van Jason MacLane. Met het nieuwe album 2132 meter werd besloten de reeks nu in kortere cycli te gaan opdelen, omdat dit meer zou aansluiten bij de verwachtingen van de hedendaagse striplezer.

Het verhaal rond de Mayflowerstichting dat in de eerste cyclus van Yves Sente opgezet werd, speelt de scenarist nu verder uit in dit opbouwende deel. Het verhaal bevat weinig focus. Het lijkt alsof er verschillende wagons op het spoor gezet moeten worden, waardoor de rode draad in het geheel nog wat te fel achterwege blijft. Met nog maar één album te gaan in dit nieuwe verhaal, zal Sente nog wat konijnen tevoorschijn mogen toveren om het niveau van XIII op het niveau te houden waar hij de reeks met zijn eerste cyclus toch opnieuw naartoe gebracht had.

De manier waarop Youri Jigounov de stijl van William Vance imiteert is ongezien. Nochtans was Jigounov bij zijn overname van de reeks al helemaal geen groentje meer (met zelfs een eigen succesreeks Alfa op het palmares). De trekken van XIII zijn eigenlijk zowat het enige punt in de reeks waar het echt opvalt dat de tekeningen niet langer door Vance gemaakt worden. Tegelijk heeft Jigounov de wat statische stijl van Vance een felle injectie dynamiek gegeven, waardoor de nieuwe albums van XIII veel moderner aanvoelen, zonder de specifieke charme van de wereld van XIII te verliezen.

Kortom, 2132 meter is nog maar eens een nieuwe start voor XIII. Dit keer is de start van scenarist Sente aarzelender, maar gelukkig blijft hij vergezeld van de immer vakkundige Jigounov. Nieuwe lezers zal dit album niet meteen tot de reeks verleiden, tegelijk blijven de auteurs er wel in slagen om de reeks, die in 1984 al van start ging, toch levendig en interessant te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 4 =