Turk & Zidrou :: De Nieuwe Avonturen van Clifton: 1. Spookrijders onder invloed

Clifton is terug. Deze oer-Britse stripheld keert terug in een nieuw album. Sterscenarist Zidrou zorgt voor een comeback die kan tellen.

Eén van de typische fenomenen in de huidige stripwereld is dat oude figuren nieuw leven wordt ingeblazen. Voor diegenen die opgroeiden in de jaren tachtig en negentig was het weekblad Kuifje een vaste waarde. Eén van de strips die daarin het mooie weer maakten, was Clifton. Harold Wilberforce Clifton is een Britse kolonel op rust die mysteries oplost die bol staan van de droge humor en het typisch Britse flegma. In de jaren zestig werd het personage gecreëerd door Raymond Macherot, die verscheidene verhalen maakte. Toch werd Clifton pas echt een succes toen het duo Turk en Bob De Groot de reeks begin jaren zeventig overnam, na enkele losse bijdragen van Jo-El-Azara en Greg. In 2004 werden de vertalingen van de reeks door de uitgever stopgezet. Ondertussen is Clifton, na een sterke passage van Bédu (nu tekenaar van De Psy) en de terugkeer van Bob De Groot met Michel Rodrigue, verbleekt tot een schim van de frisse humoristische detectivestrip die het ooit was. In het Frans bleef de reeks gewoon verder lopen en verscheen Spookrijders onder invloed dan ook oorspronkelijk als het 22ste deel uit de reeks. In het Nederlands werd ervoor gekozen om het album, met de terugkeer van ‘oertekenaar’ Turk en de komst van de bijzonder populaire Zidrou, als het eerste deel van een nieuwe reeks albums te lanceren.

In tegenstelling tot reeksen als Rik Ringers of Bob Morane is de nieuwe Clifton echt een voortzetting van de oorspronkelijke stijl. Zidrou leeft zich uitstekend in de stijl van de verhalen van Bob De Groot in, met een sterke afwisseling van woordhumor en actievolle scènes. Een reeks onverklaarbare auto-ongevallen zorgt voor onrust bij een verzekeringsbedrijf. In elk ongeval blijkt de oorzaak te liggen in het rechts rijden van de auto’s in kwestie. Clifton moet onderzoeken hoe het kan dat er in Groot-Brittannië zo flagrant omgesprongen wordt met de verkeersregels. Uiteraard is ook het aanhoudende euroscepticisme in het Verenigd Koninkrijk een bron van humor voor Zidrou. Iets zegt ons trouwens dat een volgend deel wel eens veel aandacht kan besteden aan de aankomende Brexit.

In een periode waarin veelschrijver Zidrou aangeeft zijn werklast te zullen minderen, is het lanceren van een volgende reeks dan ook goed nieuws. Zidrou geeft zelf aan dat het vooral de scenario’s voor one-shots zijn die minder talrijk zullen zijn. Ondertussen is de voorraad van eerder geweigerde scenario’s immers sterk teruggelopen en moet Zidrou nu volledig vertrouwen op de creativiteit van de dag. Hij gaf recent aan met een andere reeks van hem, Tamara, te zullen stoppen. Hopelijk blijft hij voor Clifton wel nog een aantal scenario’s schrijven zodat de reeks echt een nieuwe start kan maken.

De terugkeer van Turk als tekenaar van Clifton is een aangenaam weerzien. Hij blinkt uit in sterke humortekeningen en combineert die met gedetailleerde achtergronden en dynamische actiescènes. Net die combinatie heeft Clifton nodig. De tandem Turk en Zidrou past goed bij elkaar en heeft met Spookrijders onder invloed alleszins een beloftevol nieuw deel van Clifton gemaakt. Het succes was aanzienlijk en toont aan dat de reeks na al die jaren ook in het Nederlands zijn fans niet kwijtgespeeld is. Met de huidige hausse aan integrale bundelingen van striperfgoed kunnen ook de oudere Clifton-albums niet achterblijven. Het valt enkel af te wachten welke uitgeverij de reeks zal oppikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =