Falling Man :: Shine On

82817709

Falling Man blijft een van de interessantste avant-garde/noiserockbands die ons land rijk is. Dat bewijst het Gentse viertal rond acteur Sam Louwyck met zijn tweede ep Shine On.

De release vond officieel al begin december plaats, maar omdat wij ons rond eindejaar blijkbaar in een soort comateuze toestand bevonden, wordt de ep dus nu pas besproken. En het moet ook gezegd: Falling Man bleef/blijft een beetje onder de radar. Onverdiend is dat. De band, die al jaren een bescheiden cult bekleedt in het Gentse, haalde in 2012 keihard uit met The Hordes Of The Battered. In 2013 kwam er die uitstekende debuutplaat die het raakvlak tussen Jon Spencer Blues Explosion en The Fall opzoekt. Maar ook Shine On smaakt naar meer.

Neem nu het titelnummer, dat gedomineerd wordt door ruige riffs, welgemikte drums en een venijnige solo. En dan is er nog de schuurpapieren stem van Sam Louwyck, die een primitieve drift in zich heeft. “Shine On” is een van de beste voorbeelden van de less is more-aanpak. Elke gitaarnoot, elke drumslag, elke baslijn valt op het juiste moment. Broeierig, simpel én uiterst krachtig: als u op zoek bent naar de juiste adjectieven, zullen deze al gauw genoteerd zijn. Excuses voor de grote woorden, maar Falling Man is eigenlijk punk en avant-garde tegelijk.

Ook “Bags Slags Down” en het meer ingetogen “More” mogen gehoord worden. In “Bags Slags Down” gaan de bandleden opnieuw op een zeer intuïtieve en rauwe manier te keer, zoals rasechte bluesmuzikanten. Toch zal het tweede nummer van de ep bij de eerste luisterbeurt iets minder overtuigend klinken, maar dat ligt misschien aan de verrassende complexiteit. Geen paniek: langzamerhand zal ook deze ruige brok energie steeds meer op uw hersenpan inbeuken, en dat vooral dankzij een catchy refrein.

Maar Falling Man is meer dan een doorsnee noiserockbandje, de band heeft tot op zekere hoogte iets avant-gardistisch. Op Falling Man was er tussen de knarsende gitaren en daverende drums ook al plaats voor een baritonsax en trompet. In het derde nummer “More” wordt zelfs in het Duits gezongen en tegelijk experimenteert drummer Sven De Potter met een trompet. Het nummer heeft iets ballade-achtig, maar tegelijk ook niet. We menen ook de meeslepende postrock van Slint te herkennen, maar we zijn niet volledig zeker. Wat vaststaat, is dat het 100 procent Falling Man is: authentiek, niet geforceerd en gevaarlijk.

Met dit plaatje zal Falling Man nog geen potten breken – lees: een overrompelend succes als tegendraadse band (denk aan Raketkanon) boeken –, maar toch verdient ook deze intelligente rockband meer aandacht en vooral meer live-optredens. Want concerten van Falling Man zijn telkens om duimen en vingers bij af te likken. Enerzijds vuiligheid, anderzijds muzikaal vernuft. En als we nog één ding mogen zeggen: haal er dan bij zo’n concert een trappist bij. We hebben al in een vorige recensie geponeerd dat Falling Man daarmee het best te vergelijken is: stevig, zeer goeie smaak, maar met een sterke afdronk.

Falling Man speelt op 7 februari in De Living in Heist-op-den-Berg. Op 20 februari spelen Sam Louwyck en de zijnen in De Posthoorn in Hamont-Achel met Struggler. Shine On beluisteren en kopen kan via Bandcamp.

7
http://www.fallingman.be
Matuchek

verwant

Falling Man :: Ghost

Reikhalzend keken we uit naar die nieuwe plaat van...

Falling Man :: “Een plaat over afscheid: dat krijg je met ouwe gasten”

Eind februari nam Falling Man afscheid van Sam Louwyck,...

DIT WAS 2013: Falling Man :: ”We hebben een hekel aan voorspelbaarheid”

De hele maand december blikt enola.be terug op het...

Falling Man :: Falling Man

Net zo dreigend als de albumcover eruit ziet, zo...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in