Max Richter :: From Sleep

82804717

Er bestaat geen mirakelremedie tegen een burn-out. Wie zich uitgeblust voelt, raden we niettemin een dagelijkse dosis From Sleep aan. Leg die smachtende smartphone even aan de kant en vlij je neer op dit dromerige klankendeken van Max Richter. Heel misschien volgt de rest vanzelf.

Want dat is het concept achter deze plaat: een tegengif voor onze jachtige maatschappij en een bubbel van deugddoende rust waar deadlines, stress en die dagelijkse overload aan prikkels op afketsen. Of zoals de Britse componist het zelf zegt: “a manifesto for a slower pace of existence”. Tegelijk is From Sleep veel meer dan dat. Het originele stuk duurt acht (!) uur en moet je al slapend beluisteren. Richter wil nagaan in welke mate muziek en het menselijke bewustzijn interageren terwijl we in dromenland vertoeven. Voor dit album heeft de Brit de compositie herleid tot een uurtje en die moet je dan weer ervaren met de ogen open. Sla die raad niet in de wind, want anders mis je een bloedmooie dreamscape vol uitgepuurde schoonheid.

Slaapverwekkend wordt From Sleep nergens, hypnotisch en bedwelmend des te meer. Het klankenpalet van Richter is intussen welbekend: piano en strijkers die een hofdans houden met synths en elektronica, alleen speelt de componist nu nadrukkelijker een spel van cycli en variaties dan vroeger. De eenvoudige pianomelodie en treurende strijkers uit “Dream 3” keren in een gewijzigde vorm terug in “Dream 13” en “Dream 8”. Alsof je op bedevaart gaat door hetzelfde landschap, maar langs een andere weg. “Path 5” is dan weer warme, gloedvolle ambient in de trant van Brian Eno, waarin de sopraanstem van Grace Davidson je als een sirene naar het land van Morpheus lokt. Om het slaapproces muzikaal te evoceren, laat Richter verschillende delen in elkaar overvloeien om één langgerekt, coherent klanktapijt te creëren.

Toegegeven, die aanpak verschilt niet zoveel van ’s mans eerdere albums The Blue Notebooks of Songs From Before, alleen bevat deze plaat geen composities die je onmiddellijk bij het nekvel grijpen als “On The Nature Of Daylight” en “Autumn Music 1”. From Sleep doet niet aan uitschieters. Dynamiek is helemaal ondergeschikt aan de aandacht voor textuur en de meanderende flow van ambient en drones. Een modus operandi die je dan wel weer toelaat om je nog meer tot de kruin onder te dompelen in de muzikale droomwereld van Richter.

En het is net die helende trance die de Brit beoogt. In die zin maakt Max Richter letterlijk levensbelangrijke muziek. Leg je een uur aan dit infuus van dromerig minimalisme en de ratrace vertraagt vanzelf tot een kabbelend bergriviertje. Oogjes open en snaveltjes toe.

7.5
http://www.maxrichtermusic.com
Universal

verwant

Gent Jazz pakt uit met Kate Tempest en Nils Frahm

Na de levende legendes Sting (uitverkocht) en Van Morrison,...

Nils Frahm

22 augustus 2019OLT Rivierenhof, Deurne

Nils Frahm :: 18 februari 2018, Handelsbeurs

Het toeval steekt genieën wel eens een handje toe....

Nils Frahm :: All Melody

“Postklassiek”, het is een term die meer en meer...

Bozar Electronic Arts Festival :: 29-30 september 2017, Bozar

Elektronische muziek is ondertussen een bijna even hol begrip...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in