Patrick Watson :: Love Songs For Robots

82840864

Gedaan met de midlife kindertijd en ludieke avonturen in de achtertuin. We zijn drie jaar verder en Patrick Watson schotelt een andere exotische brij van ideeƫn en klanken voor. Ditmaal omarmt onze homo ludens met Love Songs For Robots de wereld van artificiƫle intelligentie, wiskunde en robotica. Het levert een veelkleurig album op dat voortdurend tussen akoestisch en elektronisch poogt te balanceren.

Patrick Watson was al enige tijd in de ban van de sinds aanhef al gespannen relatie tussen mens en technologie, een thema dat door Stanley Kubrick in 2001: A Space Oddysey meesterlijk verbeeld werd. Watsons fascinatie voor wiskunde en natuur bracht hem op het idee om de opvolger van Adventures In The Backyard aan een voor hem onontdekt muzikaal thema te wijden. De teaser ā€œTurn Into The Noiseā€ (voor het nieuwste seizoen van The Walking Dead) bracht al een eerste indicatie van de nieuwe richting: lichte tinten en akoestische instrumenten hebben plaats geruimd voor elektronica en donkere taferelen. Is er een nieuwe Watson verrezen?

Toen enola afgelopen maand met Watson sprak, bleek er gelukkig niets van zijn aloude overdaad aan energie en charme verdwenen. Nog steeds is de Canadees een explosief vat vol verrassingen, wat hij ook op Love Songs For Robots illustreert. Wat meteen de aandacht trekt, is de voortdurende afweging tussen akoestisch en elektronisch. Titeltrack ā€œLove Songs For Robotsā€ heeft zowel iets van een geruststellende warmte (dankzij de sfeervolle piano- en gitaarmelodie) als een gevoel van vervreemding en zweven in het absolute niets. Muziek geldt hier als overmacht. Watson laat Wooden Arms met Amon Tobin in ontmoeting treden (ā€œGood Morning Mr. Wolfā€) — een vloeibare overgang zonder extremen op te zoeken.

Naarmate de songs elkaar opvolgen, duiken de klassieke ingrediĆ«nten van een PW-album iets nadrukkelijker op. ā€œHeartsā€ is een perfect plaatje voor het oude canon, met zoet gitaargetokkel en zweverige stem. Met op de achtergrond een strakke cadans die het hart laat bonzen en de wangen doet blozen: ā€scream love / until you canā€™t hear each otherā€. Andere nummers gaan in dezelfde richting maar missen soms de vrolijke punch of bedwelmende schoonheid van een Watson op het hoogste niveau. Misschien sleept ā€œYou Know What You Knowā€ net te lang aan om die prikkelende sfeer van de eerste minuten aan te houden. ā€œAlone In This Worldā€ doet daarin beter: Watson verbeeldt de tragiek van aftakeling op een manier waar je (bijna) opgewekt van wordt.

Patrick Watson heeft nooit de verleiding kunnen weerstaan om iedere song als een mogelijke soundtrack te beschouwen, wat het meest tot uiting komt bij ā€œTurn Into The Noiseā€. Oorspronkelijk een geweigerde demo, werd de song na herhaaldelijk herwerken dan toch gekozen als trailer voor de tv-serie The Walking Dead. Zelfs zonder zombieā€™s en duistere taferelen op het beeldscherm kan het nummer op eigen benen staan, met een weergaloos openingsstuk dat voor een groot deel uit een geneuried deuntje en een pianomelodie bestaat. Watson kent de draagkracht van de eenvoud, die als een stroomstoot door het lijf vloeit.

Love Songs For Robots zoekt nadrukkelijker dan zijn voorgangers een wereld van nachtelijke taferelen en elektronica op, vanwege het nadrukkelijke gebruik van beats, synths en drones. Zelfs met een prikkelend Indiaas basmotief bij ā€œBollywoodā€ slaagt Watson erin om de hele muzikale omkadering door elkaar te halen en een bevreemdende ervaring te creĆ«ren die verrassend genoeg blijft wĆ©rken. Bollywood Ć  lā€™occidentale, een van de vele kunstige knutselwerkjes in Watsons discografie. Het is een gedurfde stap in een andere richting, die fans van het eerste uur mogelijk kan afschrikken. Tegelijk is dit niet meer dan een noodzakelijke evolutie in Watsons constante speurtocht naar goede songs. Of in zijn woorden: ā€œHet voelt bevrijdend om steeds in nieuwe richtingen te kunnen zoeken.ā€

7.5
http://www.patrickwatson.net/
V2
Secret City

verwant

Yael Naim :: Nightsongs

In het duister komen de meest onverwachte gedachten naar...

Patrick Watson :: Melody Noir

Geen robots meer. Patrick Watson verruilt het technofuturisme voor...

Patrick Watson :: ”Componeren is als een spier die je blijft trainen”

EĆ©n ding kun je met Patrick Watson altijd voorspellen:...

The Barr Brothers :: Sleeping Operator

Zelfs in het vochtige en veranderlijke klimaat van Montreal...

Patrick Watson :: Adventures In Your Own Backyard

ā€œMet die kinderen in huis krijg je ook nooit...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

JD Morvan / Victor Matet / Cesc & EFA :: Vaarwel Birkenau

Vaarwel Birkenau toont de Holocaust van binnenuit. Overlever Ginette...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in