Cerebral Ballzy :: Jaded & Faded

Het belooft een van de punkfeestjes te worden op Dour Festival, het optreden van Cerebral Ballzy. En daarvoor hebben de gevaarlijke jongens uit Brooklyn geen wereldplaat nodig.

Je moet van de simpele dingen des levens kunnen genieten, moeten ze bij Cerebral Ballzy denken. Hun titelloze debuutplaat uit 2011 ging dan ook vooral over drugs, zuipen, pizza en skaten. Muzikaal refereerde de band uit Brooklyn vooral aan Black Flag, Dead Boys en Bad Brains. Voor de een was het geniale partypunk, voor de andere niets waard. Maar Cerebral Ballzy kon wel de aandacht trekken van The Strokes’ Julian Casablancas, die de band prompt tekende op zijn Cult Records voor de release van Jaded & Faded.

Na drie jaar onafgebroken rammen-rammen-rammen, wilden de punkers hun eendimensionale punk wat meer melodie en diepgang geven. Daarom trokken ze tussen de zoveelste tournee met een opmerkelijke producer, Dave Sitek (TV On The Radio), naar een opmerkelijke locatie, een afgelegen boerderij ergens in Texas.

Met eerste single “Another Day” zijn ze alvast gedeeltelijk in hun opzet geslaagd, hoewel het in de eerste plaats punk blijft. Een van de grootste verschillen is, grappig genoeg, de songlengte: het nummer klokt af op tweeënhalve minuut, terwijl op Cerebral Ballzy’s debuutplaat de songs gemiddeld anderhalve minuut duurden. Maar goed, de band heeft nu ook oog voor tempowisselingen en vocalist Honor Titus gunt de luisteraar, naar punknormen, zelfs wat ademruimte. Even verder op de plaat wordt het nog beter met prijsbeesten als “Better In Leather” en “Lonely As America”, dat maar liefst drie minuten en tien seconden duurt.

Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken, zegt men wel eens, en dat is volledig van toepassing op Cerebral Ballzy. Met traditionele zet-er-de-beuk-in-nummers als het voortreffelijke “Parade Of Idiots”, doorsnee “City’s Girl” en feestelijke “Downtown” keert Cerebral Ballzy terug naar zijn roots. Ook “Speed Wobbles”, “Fast Food” en “Pretty In The City” zijn ongetwijfeld spek naar de bek van pogoërs, crowdsurfers en stagedivers.

Met “Fake I.D.” en “Off With Your Head” wordt opnieuw geprobeerd om het over een andere boeg te gooien, maar de poging om meer geduldig te klinken, komt nogal geforceerd over. Wel sterk, zonder oppervlakkig te lijken, zijn “Be Your Toy” en afsluiter “All I Ever Wanted”, die in het tweede deel van deze middelmatige plaat de meubelen komen redden. Nu ja, in de punkgeschiedenisboeken terechtkomen, zal Cerebral Ballzy hoe dan ook nooit doen met deze plaat.

Hebben The Ramones, nu alle originele leden overleden zijn, met Cerebral Ballzy hun opvolger klaar? Nah. De band bruist, beukt en raast, maar klinkt allesbehalve origineel. Hun platen blijven duidelijk minder belangrijk dan hun energieke optredens, die dan ook meer dan Jaded & Faded een aanrader zijn.

Celebral Ballzy speelt zaterdag op de Cannibal Stage van Dour Festival. Op 11 oktober staat de band met OFF! in de AB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 2 =