You Raskal You :: It Takes A Whole Lot Of Fools To Build A Pyramid, But Love Just Takes Two

82820582

Twee jaar nadat hun debuut Reverb Kisses positief werd onthaald, zijn de vijf mannen van You Raskal You terug met een meer volwassen plaat. De songs zijn nog sterker en meeslepender, dat is al duidelijk na de eerste luisterbeurt.

Al van bij de opener “Golden Arrow” hoor je dat You Raskal You niet het hipste genre speelt, maar wel bestaat uit ijzersterke muzikanten die weten wat ze willen spelen: warme, intieme en relaxte muziek. Geen wonder dat het merendeel van de nummers werd geschreven in een tuin in putje zomer. De sfeervolle gitaren, zachtaardige vocals en spaarzame toetsen vormen de ideale binnentrekker in het universum van You Raskal You. Het is alsof de band zich als Cupido komt aanmelden en een pijl in het muzikale hart plant. En zo volgen er nog negen stuks.

De sympathieke groep werd in 2005 opgericht onder de naam The Money door vijf vrienden uit Hoogstraten met een gezamenlijke liefde voor goede songs, een warm geluid en een nostalgisch gevoel. Twee jaar later herdoopte de band zich tot You Raskal You. En de muzikale bagage van de band is groot: er wordt uitgepakt met zowel dixieland, bluegrass, afrobeat als Malinese blues.

Afwisseling troef dus op It Takes A Whole Lot… Met het prachtige “Machine And Man” laat de band ons kennismaken met oude blues, al is de associatie met Fleet Foxes ook gauw gemaakt door de heerlijke harmonische stemmen en gitaren die gezamenlijk een warme sfeer scheppen. Ook met “The Bucket And The Rag” gaat het richting zuiden van de Verenigde Staten, maar dan naar het New Orleans aan het begin van de vorige eeuw. Spits vooral uw oren bij de weergaloze bijdrage van de Marckriver Jazzband op het einde van het nummer.

“Blue Alps” is rustgevend en intrigerend tegelijk dankzij dat ene pakkende melodietje. “Leaves Of Love” is iets rauwer qua stem, maar staat vooral voor akoestische pracht. Ook “Lover” is zo’n nummer om je geliefde een dikke knuffel bij te geven. You Raskal You brengt dan wel een ode aan het liefdesspel, zijn nummers worden nooit overdreven melig. Dit is eerlijke muziek in al zijn pracht.

Heel af en toe wordt de distortionknop eens opengedraaid. “The Plow” neigt meer naar rauwe bluesrock. En het aanvankelijke rustige “It’s Gone” mondt uit in een bijna rockende solo. Iets minder het onthouden waard, maar daarom niet minder mooi, zijn “My Love” en “Taken By Surprise”. Het eerste nummer ligt meer in de lijn van zeemzoete, warme pop. “Taken By Surprise” is dan weer bijna een slaapliedje, en dat is vooral positief bedoeld. De ideale afsluiter dus.

De albumtitel is behoorlijk lang, maar It Takes A Whole Lot… is gelukkig niet langdradig. Het is een verborgen parel die met het aantal luisterbeurten steeds meer gaat blinken. Het is geen schijf die binnen zoveel jaar niet meer beluisterbaar zou zijn omdat het genre geen hype meer is. Een tijdloos document dus. Doel bereikt? En of.

8
http://www.youraskalyou.com/
Rough Trade Distribution

verwant

You Raskal You :: “We overleven op Turkse yoghurt en Ice Tea”

Sinds ze in 2011 hun debuut Reverb Kisses uitbrachten,...

De behoorlijk lange boutade van You Raskal You

It Takes a Whole Lot of Fools To Build...

You Raskal You belooft terugkeer in de lente

Nadat debuut Reverb Kisses positief werd onthaald, is You...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in