Matteo & Zidrou :: Marina : 1. De kinderen van de Doge

Wonderscenarist Zidrou werkt voor zijn nieuwste stripalbum opnieuw samen met tekenaar Matteo. Marina is een historisch-realistische strip die het zeker waard is om aan elke Zidroucollectie toegevoegd te worden.

In Marina is de historische setting het veertiende-eeuwse Venetiƫ. De doge, de politieke leider van Venetiƫ, stemt in met een ruilakkoord tussen de Turkse sultan en zijn eigen familie. Ze zullen hun kinderen uitwisselen als teken van goede handelscontacten. Maar dan belazeren Griekse piraten de boel en blijkt de ruil op de Middellandse Zee zelfs opgezet spel door de doge zelf. Gevolg: de zoon van de sultan wordt vermoord en de dochter en zoon van de doge worden gevangen gehouden op Doulopolos, een eiland waar ook andere gegijzelden samenwonen en wachten op losgeld van hun familie.

Zidrou maakt er dit keer een spannend, historisch verhaal van met ingewikkelde intriges. Het verhaal zelf wordt echter soms onderbroken door een plot rond moderne Italianen, die het sterke hoofdverhaal wat afzwakt. Zij blijken geĆÆntrigeerd door een wrakschip, de Pantegana, waarvan de link met Marina slechts gesuggereerd wordt.

In het verhaal zitten er ook een aantal verwijzingen naar voorspellingen van een vloek die over Marina rust (ā€œJe kunt beter de kont van de duivel kussen dan de lippen van Marina!ā€), de dochter van de doge, waar de schrijver Dante al naar verwees. Samen met het wrak zijn dit enkele losse eindjes die nog wachten om aan elkaar geknoopt te worden. De kracht van de ontknoping zal moeten blijken uit het volgende deel.

Voor Marina werkte Zidrou opnieuw samen met Matteo. Meer dan in de reeks Requiem is Matteoā€™s tekenstijl hier ruw-realistisch. Deze stijl is niet altijd even mooi, maar wordt wel functioneel aangewend. Zo worden inkleuring en lijnen slordiger naarmate het verhaal gruwelijker wordt: de figuren op het gijzeleiland zijn bijna letterlijk schimmen van zichzelf.

Ook knap is de ontwikkeling van Marina zelf: in het begin is ze nog een glorievolle gedaante, maar naar het einde toe -na herhaaldelijk misbruik, een onvermijdelijke zwangerschap en een daarom niet bepaald verheugde ontvangst bij terugkomst in VenetiĆ« – wordt ze rauwer en primitiever weergegeven. Bovendien tekent Matteo erg detaillistisch: met veel aandacht worden middeleeuwse kledij, scheepsuitrusting en stedelijke achtergronden weergegeven.

Dit nieuwe album van Matteo en Zidrou is op zā€™n minst opnieuw geslaagd te noemen. Met een bij momenten gruwelijke en historisch gezien ook standenmaatschappijkritische blik, bevat het verhaal genoeg suggesties en intriges om deel twee bij verschijnen ook in huis te halen, dit eerder ter vervollediging van de Zidrou-collectie dan om anderen te overtuigen van de kunde van Zidrou. Daarvoor doet dit eerste deel de reeks nog onzeker overkomen en kan dus beter gegaan worden voor one-shots als Een mooie reis of Het vel van de beer.

8
Matteo
http://www.dargaud.com

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen ā€“ Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling ā€“ Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Frank PĆ© & Zidrou :: Het Beest 1

Het Beest is het langverwachte droomproject van toptekenaar Frank...

Zidrou & Eric Maltaite :: EĆ©n seconde later

Dit is eentje om voor te gaan zitten. Zidrou...

Bosschaert & Zidrou :: Horizontaal ā€“ Dagboek van een uitgestrekte zwangerschap

Met de namen Jan Bosschaert en Zidrou op Ć©Ć©n...

Zidrou & de Jongh :: Bloesems in de Herfst

Menig stripliefhebber keek al even uit naar het resultaat...

Springer & Zidrou :: Wie laatst lacht

Betekent elke nieuwe Zidrou een lofzang op ā€™s mans...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in