Quitely & Morrison :: All-Star Superman

Een icoon vraagt om een iconische benadering. Met die ingesteldheid schreef Grant Morrison All-Star Superman. Het resultaat is een van de meer memorabele stripverhalen die in de recente tijd aan Superman gewijd zijn.

Het was een idee van Dan DiDio, toenmalig hoofdredacteur van uitgeverij DC Comics, om de noemer ‘All-Star’ te herintroduceren. In de jaren veertig lanceerde DC al een reeks onder de noemer All-Star Comics waarin verschillende van de toen nog maar pas geïntroduceerde superhelden rollen kregen. Voor de liefhebbers van Amerikaanse comics blijft All-Star Comics een bijna mythische status hebben. De nieuwe strips onder deze noemer moesten voor DiDio dan ook niets minder dan het beste bieden wat de comics konden brengen. Toptalenten werden samengebracht om kwaliteit én verkoopcijfers te garanderen. In 2005 werd het eerste deel van All-Star Superman gelanceerd, met aan het stuur scenarist Grant Morrison (o.a. van New X-Men, The Invisibles en WE3) en tekenaar Frank Quitely (o.a. van WE3 en The Authority). De ambities van Morrison en Quitely lagen van bij aanvang hoog. Ze wilden niets minder dan het definitieve Supermanverhaal vertellen. Alle elementen uit het universum van deze held die ze de moeite waard vonden, bundelden ze in de twaalf delen die ze zichzelf gunden. Nu is de vertaling van die twaalf delen beschikbaar, klaar om door elke lezer getoetst te worden aan de steile ambities van de auteurs.

Superman gaat dood. Door een overdosis zonnestraling breken zijn cellen in ijltempo af. Superman heeft zichzelf daarom nog twaalf werken gesteld die hij voor zijn dood wil verrichten. Tijdens die toch komt hij langs de grootste figuren uit de Superman-mythologie. All-Star Superman biedt de nieuwe lezer een uitgebreid overzicht van de donkere en grappige figuren die doorheen de jaren in de comics geïntroduceerd werden. Tegelijk geven de auteurs aan dit verhaal iets plechtigs. Door de gestileerde, maar bijzonder filmische tekeningen van Frank Quitely wordt All-Star Superman al van bij aanvang een soort elegie op de te vroeg overleden superheld. Waar Superman For Tomorrow, die andere recent vertaalde comic, echter faalde, daar slaagt deze strip. Grant Morrison laat elk personage met een eigen stem spreken en geeft ze ook allemaal duidelijk een eigen onderscheiden karakter. De comics van Superman mogen dan soms wel ridicule figuren bevatten (Krypto the Super Dog, iemand?), Morrison laat alles in zijn waarde en puurt er net de charme en de warmte uit.

Grant Morrison is natuurlijk ook niet van de minste. Deze Schot geldt als een van de grootste vernieuwers van het Amerikaanse stripverhaal van de laatste dertig jaar. Aanvankelijk kon hij zijn voorliefde voor het bizarre en het onverklaarbare botvieren op enkele minder populaire reeksen van DC Comics. Met zijn eigen creatie The Invisibles maakte hij echter de overstap naar de grote jongens. Uit die reeks volgde de opdracht om X-Men voor Marvel wat nieuwe levenskracht in te blazen onder de noemer New X-Men (vanaf 2001). Samen met Frank Quitely vervulde hij die opdracht met brio. Vanaf dat moment was Morrison een van de grote namen onder de scenaristen. Zijn naam werd verbonden aan grootse projecten. Zelf combineerde hij die superheldencomics liefst met een gezonde dosis eigen creaties, die ook telkens veel succes hadden bij de lezers. De laatste jaren schreef Morrison veel Batman-verhalen en nu werkt hij voor DC volop aan de reeks Multiversity, die het universum van deze uitgeverij opnieuw danig op zijn kop zal zetten.

Met Frank Quitely heeft hij een van zijn vaste compagnons ingeschakeld voor All-Star Superman. New X-Men was ook zijn grote doorbraak naar een ruim publiek. Sindsdien tekende hij ondermeer nog WE3 en Batman & Robin (allebei op scenario van Grant Morrison). Momenteel werkt hij met die andere bekende Schotse schrijver Mark Millar (o.a. Kick Ass en Wanted) aan de reeks Jupiter’s Legacy. Een elegant realisme is zijn handelsmerk. Met sobere beelden bereikt hij toch een maximum aan effect. Op een eenvoudige manier laat hij op de afbeelding hiernaast, bijvoorbeeld, een monster de ruimte in vliegen. De impact en de kracht hiervan worden meteen duidelijk, zonder het concreet te tonen op de pagina. In die zin is Quitely een heel atypische tekenaar in de Amerikaanse industrie, die gedomineerd wordt door grafisch expliciet geweld en vaak een gebrek aan subtiliteit.

All-Star Superman is zeker geen strip zonder tekortkomingen. Voor lezers zonder voorkennis is de stroom aan figuren die zonder veel introductie aan het verhaal toegevoegd worden niet altijd even toegankelijk. Bovendien is Morrison een auteur die wel houdt van een verhaalstructuur waar wat werk aan is voor de lezer. Dit zorgt er mee voor dat All-Star Superman geen hapklare introductie is tot de wereld van Superman. Anderzijds heeft het verhaal wel zo veel ziel en bezieling te bieden dat het meer dan de moeite van het ontdekken waard blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − vijftien =