Yann & Lamquet :: De Mangakiller: 1. Lethal pencil

De Mangamoord. Bij velen zal dit nog wel een belletje laten rinkelen. In het Dudenpark in Vorst werden toen lichaamsdelen gevonden, vergezeld van 2 briefjes die verwezen naar de manga Death Note. Heel de Belgische mangawereld keek spannend toe naar de verdere ontwikkeling.

Wie hier een getrouwe biopic verwacht van de toenmalige feiten, komt er bekaaid vanaf. Scenarist Yann, die hier debuteert voor Casterman, heeft een verhaal geweven rond alle geruchten die toen de ronde deden. Hij gebruikt min of meer hetzelfde uitgangspunt, maar geeft er meteen ook een mangatoets aan. Het boek begint zelfs midden in een zwart-wit mangaverhaal waar we twee mangaka’s volgen die in een bootje beland zijn in een onheilspellend moeras. Ze zijn daar terecht gekomen dor het magische potlood van een manga-artiest en moeten het draakachtige wezen Kroko daar gaan bestrijden. De inleiding moet ons genoeg informatie verschaffen om de aanwijzingen in het daaropvolgende verhaal, in kleur, te vatten.

De overgang van manga naar mangagetint Europees is wel geslaagd. Toegegeven, tekenaar Chris Lamquet is ondanks zijn knappe prestatie nog niet echt overtuigend als mangatekenaar maar al goed op weg om een Europese trendsetter te worden op dat gebied. De stijl die hij gebruikt in het gewone verhaal overtuigt dan weer wel. Hij zet zijn stijl van ECO warriors verder en dat gaat hem beter af dan de karikaturale stijl van zijn reeksje Quasar die hij snel inwisselde voor een meer realistische stijl in zijn vrij succesvolle serie Alvin Norge. Sindsdien zien we steeds meer manga-elementen opduiken. Het maakt hem dan ook de meest evidente keuze voor dit Yann-scenario.

Die laatste doet zijn best om een eerder banaal misdaadverhaal een stevige plot mee te geven. De echte mangamoord bleek een uit de hand gelopen vriendenruzie die eindigde in de dood van een van de amokmakers. De anderen besloten (onder invloed) dan maar om er een Death Note-toets aan te geven. Soms slaagt Yann in zijn opzet. Vooral door de vele linken in het verhaal naar mangathema’s toch in de hand te houden en een zekere evidentie mee te geven. Soms word het echter té banaal. Van Death Note naar Lethal Pencil en van een briefje met de tekst ‘Watashi wa Kira desu’ (ik ben Kira) naar ‘Watashi wa Kroko dess’ (ik ben Kroko). Dit kon beter.

Maar wat het verhaal echt wat doet stagneren is de opeenvolging van toevalligheden. Een lijk dat ontdekt wordt door een mangafan die samenhokt met andere mangafanaten die toevallig een hobbyclubje in detectivewerk vormen en dan nog eens toevallig te maken krijgen met verwijzingen naar hun favoriete mangastrip. Je kan het zo gek niet bedenken. Het doet de aangesproken doelgroep in elk geval qua leeftijd exponentieel dalen. Het schokeffect wordt ook vrij laag gehouden, wat duidt op het willen aanspreken van een jonger publiek.

De scenario’s van Yann hebben vaak die dunne lijn bewandeld van jeugd- en volwassenenstrip. Iets wat niet iedereen hem in dank afneemt. Hier slaat de slinger meer richting jeugd. Deel 2 zal de ontknoping van het verhaal leveren. Er zit nog wel wat rek op om een serie uit te bouwen rond de detectivegroep en misschien wordt dit ook wel onderzocht. In elk geval vormt dit duo een perfecte tandem om een reeks uit te bouwen. Wordt het deze reeks dan zal het enkel voer zijn voor de jeugdige rakkers onder ons.

6.5
http://Bd.Casterman.com/albums_detail.cfm?id=42804
Casterman

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Olivier TaDuc & Yann :: XIII Trilogy – Jones: 1. Zwart azuur

In een nieuwe reeks met drieluiken over personages uit...

Schwartz & Yann :: Atom Agency 2 – Kleine kever

Na een veelbelovende start twee jaar geleden bevestigen Schwartz...

Schwartz & Yann :: Atom Agency: 1. De Juwelen van de Begum

Na enkele albums over Robbedoes pakken Olivier Schwartz en...

Schwartz & Yann :: Robbedoes door… 7: De Luipaardvrouw

Was de strip over Robbedoes en Kwabbernoot, die in...

Augustin & Yann :: Whaligoe 2.

“Verschilt een dandy dan zoveel van een koket wicht?...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in