Schwartz & Yann :: Atom Agency: 1. De Juwelen van de Begum

Na enkele albums over Robbedoes pakken Olivier Schwartz en Yann nu uit met een eigen creatie. Atom Agency is een reeks over een detectivebureau dat actief is in het Frankrijk van kort na WO II en De Juwelen van de Begum blijkt een veelbelovend begin.

Met zijn elegante, klassieke tekenstijl overtuigde Olivier Schwartz de afgelopen jaren een almaar groeiend lezerspubliek, ook in het Nederlands. Zowel zijn drieluik Robbedoes-albums als de one-off Gringos Locos (allen op scenario van Yann) kregen veel bijval. Zijn tekeningen ademen de periode uit waarin zijn verhalen zich afspelen: kort na de Tweede Wereldoorlog tot de jaren vijftig, de gouden jaren van de klassieke Dupuis-strip. Ook in Atom Agency spelen de auteurs die sfeer opnieuw uit. Schwartz koppelt zich nog maar eens aan topscenarist Yann voor een verhaal dat initieel een aanzet vormde voor een nieuw album van Guus Slim, de illustere creatie van Maurice Tillieux. We mogen ons bijna gelukkig prijzen dat dit voorstel op een njet botste, waardoor het kon worden uitgewerkt tot De Juwelen van de Begum.

Yann creëert in dit eerste deel een perfecte setting. Atom Vercorian is de zoon van een politiecommissaris in Parijs. Hij wil bewijzen dat hij zelf ook iets kan bereiken en plant een detectivebureau op te richten. Samen met de felle en intelligente Mimi en krachtpatser Jojo tracht hij de zaak van de verdwenen juwelen van de Begum op te lossen vooraleer de politie dat doet. Helaas lijkt de hele zaak muurvast te zitten, tot de Begum zelf een verrassende rol in dit hele spektakel opneemt.

Yann pende voor dit album een perfect uitgebalanceerd maar weinig opvallend mysterie neer. De grote troef zit echter in de schets van het Frankrijk van net na de Tweede Wereldoorlog, met een speciale focus op het deel van de bevolking met Armeense roots. Atom Agency ademt sfeer uit, iets wat bij het merendeel van de recente detective- en avonturenstrips ontbreekt. In een dergelijke setting komt het talent van Olivier Schwartz ten volle tot zijn recht. Zijn door Yves Chaland geïnspireerde stijl heeft ondertussen het perfecte evenwicht tussen hommage en eigenheid bereikt. Hoewel Atom Agency één en al retro ademt, is het toch een strip met een hedendaags ritme en een stevige dynamiek.

Met dit eerste deel zijn de hoofdpersonages stevig geïntroduceerd, waarnahet bureau van Atom op zoek kan naar een tweede zaak. Het is verfrissend dat een nieuwe reeks nog eens een afgerond verhaal presenteert in één album. De Juwelen van de Begum is perfect te lezen als op zichzelf staand album. Dit geeft voldoening, omdat de kwaliteit van het album niet afhankelijk is van de volgende delen.

De combinatie Olivier Schwartz en Yann blijft met andere woorden succesvol. Ze hebben een heel eigen niche binnen het stripverhaal voor zichzelf gereserveerd. De strips die zij maken, zijn dan wel inhoudelijk niet vernieuwend of innovatief, toch zijn er maar weinigen die doen wat zij doen. Beide auteurs zien Atom Agency als een langlopend project, dus Atom en co. hebben kansen om even klassiek en legendarisch te worden als Guus Slim of Robbedoes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =