High On Fire :: De Vermis Mysteriis

Recenseren is soms maar een eenzame bezigheid, maar toen die nieuwe plaat van High On Fire andermaal door de boxen bulderde, vonden we dat niet zo erg.

Heel even serieus. De Vermis Mysteriis verwijst naar een magisch boek van Robert Bloch, later opgepikt door H.P. Lovecraft voor zijn Cthulhu-universum. Eerlijk gezegd is het verhaal achter de plaat van weinig belang. Tijdens de vijfenvijftig minuten durende helse rit is er geen tijd voor conceptueel geneuzel. High On Fire opent het metalvuur met machinaal bulldozergeweld getiteld “Serums Of Liao” en perst tot de heftige doom-uitspatting “Warhorn” alle calorieën uit je ochtendlijke bokes met choco uit je lijf.

Sludge? Punk? Stoner? Thrash? Genrehokjes houden geen steek. Na het drievoudige openingssalvo heb je al de neiging om na de eerste pijnscheut in de nek “godverdomme, wat een plaat” te mompelen. Tijdens de luisterbeurt van De Vermis Mysteriis waan je je als een vuile, zweterige mijnwerker die tijdens een haast eindeloze shift onder de grond verdomd veel goesting heeft om in het gerstenat te vliegen. High On Fire is een goed excuus voor een uitzinnig metalfeest.

Voor de leken toch een paar gouden tips voor De Vermis Mysteriis de naald raakt: houd de huisraad op een veilige afstand en draai de volumeknop volledig open. Pas dan ervaar je aan de lijve (pardon, het gehoor) de donderende doodsmakken van Des Kensel, de krakende bassen van Jeff Matz en uiteraard het verpletterende riffwerk van stoner-goeroe en gitaarbeest Matt Pike. High On Fire heeft de kracht van een Caterpillar, de snelheid van een Ferrari en zuipt onze energievoorraden op als een gulzige Hummer.

Pike tovert zoals gewoonlijk een aantal monsterlijke intro’s uit zijn vingers, en die zijn vooral in “Bloody Knuckle” en “Romulus And Remus” om duimen en vingers bij af te likken. Ook Kensel en Matz zijn in staat om enkele nummers memorabel te maken. Met haast orgastische bastonen blaast bassist Jeff Matz in “King Of Days”, het instrumentale “Samsara” en “Warhorn” onze boxen bijna aan flarden. En drummachine Kensel zouden we de nieuwe Dave Lombardo durven noemen. Aan zijn drumbombardementen in “Bloody Knuckle” en de verdomd lekker rollende headbangnummer “Fertile Green” kan niemand ontsnappen. Het lijkt wel de jaren tachtig.

High On Fire moet niet alleen hebben van zijn instrumentale krachtpatsers, maar ook van een lekker vettige productie. En jawel, die is er. In plaats van Rick Ribuns rechterhand Greg Fidelman nam Kurt Ballou plaats aan de productietafel. De Vermis Mysteriis klinkt meer organisch en iets meer korzelig dan zijn progressievere voorganger Snakes Of The Divine. Het is niet onlogisch dat de Converge-gitarist tegen wil en dank meer en meer de nieuwe Rick Rubin genoemd wordt. Zolang hij steengoede platen als die van High On Fire en Black Breath blijft produceren, heeft zelfs de conservatiefste metalfreak geen reden tot mopperen.

Klinkt de nieuwe High On Fire dan ouderwets ruig? Mispoes. De (jawel!) subtiele variatie verhelpt de dreigende eentonigheid in het titelnummer en “Romulus And Remus”. De epische, heavy rocker “King Of Days” is misschien wel het meest intense nummer van High On Fire. We voelen de passionele agressie tot in onze onderbuik. De briljante gitaarmelodie en rauwe en o zo genietbare “cleanere” vocalen (net als in afsluiter “Warhorn”) waren voordien ongehoord voor een hondsbrutale band als High On Fire. In “Warhorn” vallen naast de stem van Pike de meer down-tempo stukken op. En nogmaals: luister naar die moddervette bassen! De stoner-doomofferande getiteld “Madness Of An Architect” is dan weer een duivelse beuker die vanaf de eerste noten de hersenen uit het hoofd blaast.

Excuseer ons voor de uitbarsting van adjectieven, maar zolang onze favoriete riffmeester de magistrale gitaarlijnen blijft uitspuwen, is er geen ontkomen aan High On Fire. Met de voorlopig meest nekbrekende, in your face en bad-ass plaat van het jaar schieten de Californiërs zich naar de top van de jaarlijstjes. Jim Marshall kon zich geen beter postuum eerbetoon inbeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × drie =