Perfume Genius :: Put Your Back N 2 It

Neen, de zon schijnt nog steeds niet in het universum van Perfume Genius. Maar net als op zijn voorganger, heeft deze plaat zoveel schoonheid in de aanbieding dat de donkerte zowaar verteerbaar wordt. Een klein juweeltje.

Geen twee jaar is het geleden dat Mike Hadreas voor het eerst de confrontatie met de wereld aanging in het gedaante Perfume Genius. Hoewel nog piepjong, had Hadreas op dat punt zijn portie al gehad. Drank, drugs en een emotionele puinhoop om van te duizelen. Dat waren de ingrediënten waar Hadreas een leven lang mee te maken had gekregen en waarop hij leek te reageren met debuutplaat Learning, een beklemmend half uur waarop, drijvend op pianomelodieën, enkele demonen richting uitgang gedreven worden.

Voorzichtig zet Hadreas sindsdien pasjes vooruit, zowel muzikaal als in het leven. Al blijkt het pad voor Perfume Genius, ondanks de nagenoeg unaniem positieve reacties, niet over rozen te gaan. Zopas nog stond de jongeman in het oog van een mini-storm, toen Google zijn masker van modern bedrijf liet vallen en een reclamespot voor Put Your Back N 2 It offline haalde. De reden? In het zestien seconden durende clipje is Hadreas te zien in een omhelzing met Arpad Miklos. Die laatste acteert voor de kost in pornofilms door en voor mannen, en hoewel daar in het spotje niets van te merken was, bleek het toch “non family safe material” te zijn.

Daarmee heeft het technologiebedrijf zich van zijn meest onontwikkelde kant laten zien en de vinger op de wonde gelegd waarom het met de mensheid zo traag vooruit gaat. Maar bovenal had Google beter moeten weten: geen betere reclame voor Perfume Genius denkbaar dan een beetje controverse, zelfs als het gaat om een plaat vol breekbare, op het randje van aangrijpend balancerende songs.

Want ook nu heeft Hadreas een plaat uitgebracht waarop het vruchteloos zoeken is naar een streep zonlicht. Put Your Back N 2 It biedt wederom nauwelijks meer dan een half uur muziek, maar dat is voldoende: mooi van de eerste tot de laatste seconde en al die tijd uitputtend. Zelden verschijnen platen die je als luisteraar zo ontdaan achterlaten. Perfume Genius lijkt het tot een ambacht op te tillen.

En daar is Hadreas sterk in. Zeer sterk. Muzikaal mag het ditmaal een beetje breder gaan: de piano speelt nog altijd een prominente rol, maar Perfume Genius lijkt niet meer bang om zijn geluid open te trekken, zoals blijkt uit “Hood”, dat aanzwellend de plaat tot een onverwacht openbloeien stuwt en daarmee dit album naar zijn hoogtepunt brengt.

Put Your Back N 2 It verschilt niet zo heel erg van zijn voorganger, maar toch net genoeg om van een voorzichtige evolutie te gewagen. Daarmee bevestigt Perfume Genius dat Learning geen lucky shot was, maar het begin van wat hopelijk een even omvangrijke als indrukwekkende carrière wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 2 =