The Dirtbombs :: Party Store

Is het een grap dat één van de meest invloedrijke garagegroepen ooit een plaat uitbrengt met niets anders dan dancecovers? Op het eerste gezicht lijkt het natuurlijk zo, maar wie iets van elektronische muziek kent, weet dat Detroit niet alleen de hoofdstad van de garagerock, maar eveneens van de techno is. En dan is er natuurlijk nog het feit dat The Dirtbombs altijd al een uiterst dansbare rock-‘n-roll-groep is geweest, waardoor het nagelnieuwe Party Store niet eens zo’n grote verrassing hoeft te zijn.

En toch, het kan niet gemakkelijk zijn om van weelderige rock-‘n-roll met funk-invloeden op een streng dieet van nog strakkere ritmes en nog minder lyrics over te schakelen. Tenzij men kleine raakvlakken tot overdreven proporties kan opblazen om zo het onderste uit de kan te halen. En laat dat nu net het sterke punt van Party Store zijn, want voor de nieuwe plaat lijkt The Dirtbombs uiterst kieskeurig op zoek te zijn gegaan naar dancenummers waar iets van te maken is. Geen pure willekeur dus, en dat mag al meteen blijken uit “Cosmic Cars” van Detroits jaren tachtig technogroep Cybotron, dat dankzij de tekst uiterst compatibel blijkt, omdat The Dirtbombs erin slaagt om de track met behulp van funky gitaren en opzwepende drums tot een fantastisch cruisenummer om te buigen.

Desondanks kan men Party Store geen donderslag bij heldere hemel noemen. De reden hiervoor is niet dat het geen origineel idee zou zijn om een garagegroep dancenummers te laten coveren, maar ligt simpelweg in het feit dat The Dirtbombs tijdens de laatste jaren al heel wat heeft geëxperimenteerd. Van bootleggen à la 2 Many DJ’s op If You Don’t Already Have A Look tot een cover van het excentrieke Sparks op We Have You Surrounded: er is eigenlijk nog maar heel weinig waarmee The Dirtbombs de echte fans nog kan verrassen.

Een dergelijke bedenking hoeft echter niet te betekenen dat The Dirtbombs niet meer moddervet uit de hoek kan komen. Met “Sharevari” — wéér een cover van een Detroitse technogroep over wagens — herhaalt het combo het trucje van “Cosmic Cars” nog eens, terwijl The Dirtbombs’ versie van de überbekende eightieshit “Good Life” van Inner City het plaatje verteerbaar helpt houden. Al is “Good Life” toch nog wel net iets meer dan dat, want het is werkelijk briljant hoe de groep erin slaagt om het nummer met behulp van acid gitaren het typische Dirtbombs-geluid aan te meten.

Dat The Dirtbombs in het tweede deel van de plaat instrumentaler te werk gaat, is wellicht de reden waarom het combo het plaatje licht aftrapt. Met nummers als “Strings Of Life” of “Bug In The Bass Bin” gaat het er namelijk een stuk jazzier aan toe, waardoor het goed is meer dan enkele hitjes van The Dirtbombs gehoord te hebben teneinde het soulvolle slagwerk en de lage bassen te herkennen. Tot het jazzgedeelte rekenen wij eveneens “Alleys Of Your Mind” van hetzelfde Cybotron als “Cosmic Cars“, want het is ondanks de dreigende vocals toch vooral aan de anticiperende instrumentals te danken dat het nummer een stuk spannender klinkt dan het origineel.

Wie denkt dat de groep hiermee reeds alle pijlen heeft verschoten, heeft het mis, want naar het einde van Party Store toe, gaat The Dirtbombs pas echt helemaal de abstracte toer op. Met “Tear The Club Up” brengt het combo namelijk een dansbare cover van rapgroep Three 6 Mafia’s “Tear Da Club Up” waarbij alleen het geluid van metaal op metaal er ons nog aan herinnert dat het een garagegroep is, terwijl er in “[Untranslated][Detoroito Mix]” zelfs geen enkele gitaar meer te bekennen valt.

Daarmee rijst natuurlijk de vraag of The Dirtbombs deze keer toch niet een beetje te ver is gegaan, maar wie hierbij bedenkt dat het niet de eerste keer is dat het combo begint te experimenteren, beseft eveneens dat The Dirtbombs toch weer altijd op zijn passen is teruggekeerd om vervolgens weer andere paden te verkennen. En zo kan de groep wat ons betreft toch nog wel even verder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − twee =