Death Cab For Cutie werkt nieuw album af

Codes and Keys, zo heet het langverwachte nieuwe album van Death Cab For Cutie. Dat tweette Ben Gibbard gisteren de wereld in, en het bericht kwam ook op de officiële website te staan. Vanaf 31 mei ligt de plaat in de rekken. Ook de toerbus krijgt een volle tank, want de indieband heeft een heleboel optredens aangekondigd. Startpunt: thuisbasis Pacific Northwest. Na een paar Canadese optredens zijn de Verenigde Staten aan de beurt.

Nooit hadden ze gedacht dat mensen zouden zitten wachten op een nieuwe release. Amper zes jaar geleden was Death Cab relatief onbekend voor het grote publiek. Pas nadat ze met hun vijfde studioalbum Plans in 2005 de zee in gingen met Atlantic Records braken ze commercieel door. Twee singles van de plaat behaalden goud. Met “Soul Meets Body” en “I Will Follow You Into the Dark” ging de bal pas echt aan het rollen. Ze konden geen album afwerken of single uitbrengen zonder dat er met Grammynominaties naar hun hoofden werden gesmeten. “I Will Possess Your Heart” van het album Narrow Stairs leidde in 2008 tot Grammy’s voor “Best Rock Song” en “Best Alternative Album”.

De laatste jaren waren totale chaos voor de mannen van Death Cab. Ze verdwenen even uit de ether, ze maakten soundtracks voor vampierenfilms, en wat met The Postal Service, het zijproject van Ben Gibbard? Met “Meet Me On the Equinox” was het even bang ons hart vasthouden, maar toen ze voor VH1 live “You Are A Tourist” brachten (dit wordt waarschijnlijk de eerste single van Codes and Keys) konden fans weer opgelucht ademhalen. Ze zijn het niet kwijt. Alleen pakken ze het met het zevende album wat anders aan. Bassist Nick Harmer beloofde in ieder geval veel synth en ruis.”Er zullen wel gitaren te horen zijn op deze plaat, alleen beduidend minder. We gebruiken ze ook op een andere manier.”

Met Codes and Keys laat Death Cab voor het eerst het mixen volledig over aan Alan Moulder. Hij mixte en produceerde onder anderen al voor Smashing Pumpkins, Nine Inch Nails en PJ Harvey. Spannend, volgens Harmer. “Voor het eerst geven we onze hele plaat zo weg aan iemand die heeft meegewerkt aan enkelen van mijn favoriete platen aller tijden.” Hoe de plaat zal klinken kunnen we afleiden uit Another Green World van Brian Eno. Volgens frontman Ben Gibbard was dat album de grootste invloed voor het zijne. Om te ontdekken hoe Death Cab live klinkt dezer dagen zullen we nog even geduld moeten hebben. Na Canada is het de beurt aan Amerika. Maar over Europa is nog niets bekend. Alsjebliiief Shokri?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − 3 =