Gorillaz :: The Fall

Een muzikaal dagboek, dat is het verhaal van The Fall. Tijdens het Amerikaanse luik van de Escape To Plastic Beach World Tour nam Albarn een nieuw album op dat we helaas alleen maar recenseren voor een ruiterlijk doel van de volledigheid.

Want laten we maar meteen met de deur in huis vallen: The Fall is het slechtste wat we van Gorillaz ooit hoorden. De ironie wil dat deze miskleun tot stand kwam tijdens de tour ter promotie van het laatste album Plastic Beach, nog geen jaar oud en misschien wel hun beste tot nog toe. Plastic Beach klinkt nog altijd ambitieus en geweldig geproducet, maar daar is helaas niets van terug te vinden op The Fall.

Het album heeft de twijfelachtige eer om het eerste te zijn dat volledig met de iPad is opgenomen en dat hoor je helaas ook. Daarnet loofden we nog de knappe productie van de voorganger, maar hier worden we getrakteerd op een stuntelig in elkaar geknutseld klinkend werkstuk. De klanken die bijvoorbeeld tijdens "Phoner To Arizona" of een minuut ver in "Hillbilly Man"uit de boxen komen, doen ons denken aan een goedkoop kinderkeyboard waarmee een Bulgaarse dakloze aan het Noordstation zijn volgende maaltijd probeert te verdienen.

The Fall is dus niet het grote kerstcadeau waar we met z’n allen warm voor gemaakt werden. Dat de plaat gratis te downloaden was vanaf Kerstmis is trouwens maar een halve waarheid. Dat geldt alleen voor leden van de Sub Divisionfanclub, waarvan het lidgeld omgerekend een dikke 30 euro per jaar kost. Niet-leden moeten het stellen met de streaming op thefall.gorillaz.com. Een fysiek exemplaar komt in de handel later dit jaar, een uitgave die u rechtvaardigt op eigen risico.

Hoewel, we moeten er ook geen groter drama van maken dan het is. The Fall is op zich een staaltje onschuldige bezigheidstherapie van een (of enkele) artiest(en) in een hotelkamer, dat helaas een te zwaar marketingkruis te dragen heeft. Af en toe horen we wel degelijk flarden van een song doorheen de geluidsdrab: de opbouw van "Revolving Doors" bijvoorbeeld, of het zowaar meeslepende "California & The Slipping Of The Sun", dat eigenlijk te vroeg stopt.

Het is jammer dat we het hiermee moeten stellen als laatste wapenfeit van Gorillaz, nu de band er voor onbepaalde tijd mee stopt. Muzikaal was het waarschijnlijk interessanter geweest om het opgenomen materiaal mee naar huis te nemen en er een degelijke EP uit te puren. Laten we nu met z’n allen maar afwachten wat Damon Albarn met Blur van plan is in de nabije toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien + tien =