The Brian Jonestown Massacre :: Who Killed Sgt. Pepper?

The Brian Jonestown Massacre is een bewogen groep. Na een bloeiperiode in de jaren negentig waarin het combo bekend stond als een moderne versie van The Velvet Underground, viel de groep dankzij overmatig druggebruik en de hierbij horende rockumentaire echter al vlug in ongenade. Daar kwam met het bevreemdende, maar hoogstaande My Bloody Underground in het nieuwe millennium echter alweer even vlug verandering in en met het nagelnieuwe Who Killed Sgt. Pepper? lijkt Anton Newcombe’s neopsychedelische rock-’n-roll-groep alweer strijdvaardiger dan ooit tevoren.

Het is intussen al enkele jaren geleden dat Anton Newcombe na een lange tijd van broeden eindelijk met My Bloody Underground op de proppen kwam. Na de erg intense jaren negentig waarin The Brian Jonestown Massacre gemiddeld drie platen per jaar uitbracht, werd het halverwege the noughties immers verdacht rustig rond het combo. De release van My Bloody Underground in 2008 maakte echter duidelijk waarom: Newcombe had jarenlang aan een haast volledig instrumentale plaat gewerkt, wat de groep opnieuw in de kijker plaatste, niet in het minst omdat Newcombe er zelfs geen graten in zag om zich door obscure IJslandse muziek te laten inspireren.

Met Who Killed Sgt. Pepper? krijgt u tegelijkertijd minder en meer van hetzelfde. De nieuwe plaat verschilt namelijk in dat opzicht van My Bloody Underground dat er terug meer vocalen aanwezig zijn, maar dat blijkt geen garantie voor meer toegankelijkheid omdat het vocale naar goede traditie een ondergeschikte functie heeft. Een goed voorbeeld hiervan is "Detka! Detka! Detka!", een dreigend, psychedelisch nummer in het Russisch, waarin er niet eens echt gezongen wordt. Hetzelfde geldt voor "Tungur Hnifur", een nummer met een IJslandse titel waarvan de teksten nauwelijks verstaanbaar zijn, maar dat muzikaal vooral als een rockend AC/DC-nummer klinkt.

Het is met andere woorden nog steeds de bedoeling van de groep om weird f**kin’ psychedelic shit te maken en hierin laat The Brian Jonestown Massacre zich traditiegetrouw helemaal gaan. Het combo trapt het plaatje af met een hoop gezoem en parlando’s in "Tempo 116.7" en dat klinkt niet alleen psychedelisch, maar eveneens als een moordaanslag op de bedenkers van Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band en hun muzikaal gedachtegoed. Wat bewijst dat Who Killed Sgt. Pepper? ongetwijfeld als een poging tot antipop mag worden beschouwd.

Dat "antipop" een erg paradoxaal begrip is, mag echter eveneens uit het plaatje blijken. Een nummer als "This Is The First Of Our Last Warnings" (Icelandic)" begint erg dreigend met Massive Attack-achtige ondertonen, maar blijkt na een passage van vrouwelijke vocalen alweer een uitgelezen kans voor een dj om er een dansbaar nummer van te maken. Wat meteen verklaart dat er van The Brian Jonestown Massacre regelmatig EP’s uitkomen met één nummer en zeven remixen erop. Het is namelijk echt muziek waar men heel veel richtingen mee uit kan.

Het grootste mirakel ligt echter niet in het feit dat de groep zoveel verschillende richtingen uitgaat, maar net in het feit dat The Brian Jonestown Massacre in zulke omstandigheden nog steeds als echte rock-’n-roll klinkt. Was het trouwens niet The Dandy Warhols — The Brian Jonestown Massacre’s gezworen vijand — dat het publiek jaren geleden een plaat met Massive Attack beloofde? Daar is nog altijd niets van gekomen, maar dat is intussen uiteraard al niet meer nodig, omdat The Brian Jonestown Massacre met Who Killed Sgt. Pepper? nu al een stuk verder is gegaan dan The Dandy Warhols met een dergelijke plaat ooit zou kunnen gaan.

Wie The Brian Jonestown Massacre’s balans opmaakt, kan bijgevolg alleen maar positief zijn: na twintig jaar verrast de groep nog steeds en van concurrentie is er nog altijd geen sprake. En of dat nu komt door het feit dat veel groepen het niveau van The Brian Jonestown Massacre niet aankunnen of net door het feit dat het voor veel groepen gewoon niet wenselijk is om zulke muziek te maken omdat het totaal niet verkoopt, zal ons hierbij worst wezen. Wij beschouwen Who Killed Sgt. Pepper? in ieder geval als een zoveelste heroïsche episode uit Newcombe’s saga en label "The Committee To Keep Music Evil".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =