Sextape

Met haar KSTR-collectie blijft Casterman verbazen. Thomas Cadène met Sextape is een nieuwe openbaring. Het album kronkelt en zindert van de ambitie.

Op haar 31ste is Anja een vergane glorie van het lichte lied. De wereldsuccessen liggen al even achter haar en de pogingen om opnieuw aan te knopen bij dat succes zijn even pijnlijk als talrijk. Toch broedt ze op een plan dat haar opnieuw wereldberoemd zal maken. Dat plan omvat ook Will, een bewoner uit de buurt van Anja’s villa. Will wordt door haar in een vreemd spel van voyeurisme betrokken. Dit spel mondt uit in een poging om van haar eigen leven een kunstwerk te maken, een uiting van haar onverzettelijke geloof in het eigen talent.

Thomas Cadène is een jonge Franse illustrator en striptekenaar die bij de KSTR-collectie van Casterman eerder al de (door de gespecialiseerde pers) opgemerkte albums Regards Croisés (met scenarist Gilles Aris) en Rosalinde maakte. Met Sextape maakt hij echter een serieuze sprong voorwaarts. In zijn eerdere albums werd Cadènes verteldrift nog onvoldoende vergezeld door de ervaring van een doorgewinterde verteller, wat soms de leesbaarheid parten speelde. In Sextape construeert hij een gelaagde plot die de lezer vastgrijpt en pas aan het einde weer loslaat, na een dolle rit door de verknipte psyche van zijn personages. Als scenarist staat Thomas Cadène nu al op een bijzonder hoog niveau. Het is voor de lezer van zijn albums elke keer opnieuw een verrassing met wat hij nu weer op de proppen komt, terwijl vele vakgenoten zich niet vergenoegen in het perfectioneren van hun typische stijl.

Het tekenwerk in deze Sextape zal niet iedereen bevallen. Daarvoor blijft Cadènes expressieve en krasserige stijl te ‘lelijk’. Al zijn figuren zien er uit alsof ze een karrenvracht dubieuze geheimen met zich mee dragen. Ook de kleurenkeuze bij dit album is zeker en vast geen spek voor ieders bek. Voor ons droeg het perfect bij tot de leeservaring van, maar opnieuw, echt aangenaam en vriendelijk oogt het allemaal niet.

Casterman vertaalde eerder al twee albums van Bastien Vivès (De Smaak van Chloor en recent In Mijn Ogen uit de KSTR-collectie. Wat ons betreft mag Sextape gerust aan dat rijtje toegevoegd worden. Het album toont een ambitieus verteller in grootse doen. KSTR maakt weerom duidelijk waarom het vandaag gezien kan worden als een heus laboratorium voor jong talent. Dit jong talent krijgt met verzorgde albums van gemiddeld 100 pagina’s een uitzonderlijk forum binnen een gevestigde uitgeverij. Thomas Cadène heeft dat vertrouwen alvast niet beschaamd met dit geweldige album.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 14 =