Yellow Swans :: Going Places

Als je dan toch je zwanenzang inzet, laat hem dan groots zijn. Een bewust en gepland afscheid hoeft weliswaar niet met de grote trom aangekondigd te worden, maar behoort evenmin als een dief in de nacht weg te sluipen. Een laatste statement dat zonder veel poeha duidelijk maakt waarvoor je staat, zo hoort het te zijn.

Hoewel het duo Pete Swanson & Gabriel Mindel Saloman, beter gekend als Yellow Swans, vorig jaar besloot een punt te zetten achter de band, zou er toch nog een laatste album komen. Eentje dat bovendien op een, naar de normen van de groep, groot label zou verschijnen. Met — voorzichtig geschat — twaalf albumreleases maar ook een gezegend aantal EP’s en CD-Rs , heeft Yellow Swans een mooie output op zijn naam staan. Toch heeft de band sinds zijn ontstaan in 2001 nooit echt buiten de kleine schutskring weten te breken. Dat net zijn afscheidsalbum op het huis van vertrouwen Type verschijnt, mag dan ook als een eervolle uitvaart beschouwd worden.

Going Places is geen breuk met het verleden noch een culminatie van de vorige releases. Veeleer geldt het album als een laatste uitbarsting of het zetten van de puntjes op de i. De muziek — al zullen sommigen dit een aanfluiting van de term vinden — blijft een mix van ontregelde electro en noise gebracht met de compromisloze flair van punk en de manische obsessiviteit van de betere droneband. De gecreëerde atmosferen spelen in op primaire ervaringen en ontkennen een rationele ontleding (hoewel die perfect mogelijk is) die zich vastbijt in een holle beschrijving.

Het klateren van geluidsgolven in "Foiled" herbergt ijle klanken, doffe, repetitieve drumslagen en kabbelende ruis die samen een ambienttrack voor de volgende eeuw evoceren. De trance van "Opt Out" daarentegen voedt zich met een onderhuidse onrust dankzij kleine auditieve weerhaken die aansluiting vinden bij de onder water opgenomen white noise die als rode draad doorheen de song weerklinkt. Ook al duiken er steeds meer dissonante stemmen op die de onrust naar een hoogtepunt voeren, blijft niet alleen de finale uitbarsting uit, maar deemstert het nummer ook weg richting vergetelheid.

"Sovereign" laat zich minder makkelijk opjutten en ontkennen: de standvastige song erkent de lippendienst die de vele aanspoelende geluiden hem bieden, maar verliest nooit zijn centrale doel uit het oog. Het is een web van klanken en geluiden die allen tot eenzelfde middelpunt leiden. De culminatie in het geheel op zichzelf staande "Limited Space" is geen toeval. Binnen de beslotenheid van de song zijn elementen uit andere nummers te horen (onder meer de pulserende drum) zonder dat hier van een herhalingsoefening gesproken kan worden. Veeleer is het zo dat opnieuw een eigen wereld gecreëerd wordt die slechts binnen een individuele beleving gedefinieerd kan worden.

De nuchtere terughoudendheid van "New Life" is als een welkome rustpauze, een staakt-het-vuren voor de geest die te veel impressies te verwerken kreeg en bij deze subtiel opgebouwde geluidsmuur adem kan halen alvorens het geweld van "Going Places" opnieuw toeslaat. Het zijn voorzichtige passen die naar het overweldigende sluitstuk leiden. Subtiel meandert deze song zich richting uitgang waarbij echoënde gevoelens (alsof David Lynch klankenpalet geplunderd werd) een vertekende industriële wereld schetsen. Het zijn de verroeste giganten van wat ooit een nieuwe wereld inluiden zal die hun noodkreten slaken en hun doodsangsten een stem geven.

De elektronische noise van Yellow Swans blijft ook na een totaal van meer dan zestig releases nog steeds even inventief en intrigerend als op de eerste release en flirt zoals steeds met de grenzen van subtiele avant-garde en zinloze teringherrie. De dunne lijn tussen pretentieuze onkunde en doordachte composities blijft uiteraard alleen herkenbaar voor zij die niet louter zweren bij het klassieke instrumentarium of erkende songstructuren. Voor de minder avontuurlijk aangelegde medemens klinkt Going Places hoe dan ook als ontregelde ruis op te luid volume gespeeld. Wie echter orde in chaos ontwaart, haalt hiermee een klein meesterwerk in huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien + 11 =