Red Sparowes :: The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer

Na twee magnifieke albums is The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer zoveel meer dan een bevestiging. Red Sparowes levert meteen haar meest emotionele soundtrack af.

Red Sparowes is makkelijk samen te vatten in drie kenmerken: hevig, gloeiend en episch. Van At the Soundless Dawn en Every Red Heart Shines Toward the Red Sun was al geweten dat ze een wereld van dood, verwoesting en vertwijfeling voorstelden. Kortom, de muziek van Red Sparowes was de ideale soundtrack voor bewogen tijden. Uitgerekend op de tweede langspeler klonk Red Sparowes’ cinematische muziek nog een stuk agressiever en zwaarder. Ook live zorgden de lang uitgesponnen soundscapes voor extatische toestanden. Ondertussen verliet Neurosis-regisseur Josh Graham de band om zich meer op A Storm Of Light te richten en werd hij vervangen door Emma Ruth Rundle van het onbekende The Nocturnes. Een volbloed metalman die zich laat vervangen door een "Joanna Newsom meets Tool"? En blijkbaar had de nieuwe langspeler ook geen lange, bijna verhalende, songtitels meer nodig. We zijn benieuwd wat deze radicale veranderingen muzikaal opleveren.

"Truths Arise" is een opwarmertje dat ons vooral doet vrezen voor een tweede Explosions In The Sky. Gitaartokkels leiden de song in waarna steeds rijker gevulde soundscapes uit Greg Burns pedal steel klinken, tot de steeds intenser wordende drums een abrupt einde inluiden. De zweem van vertwijfeling verdwijnt al meteen tijdens "In Illusions of Order". De kleurrijke start tovert een regenboog te voorschijn maar al gauw kondigen onheilspellende gitaarsirenes een sonisch onweer aan. Zware gitaren overtrekken de song gedurende enkele minuten. Dan kleurt de pedal steel gitaar de hemel weer voor eventjes blauw. Tenslotte bouwen zware gitaarsalvo’s de dikke muzikale lagen weer op. Het geheel klinkt allesbehalve origineel maar het heeft wel een verslavend effect.

Ook "A Hail of Bombs", dat emotie en agressie combineert, klinkt minder avontuurlijk dan de nummers op At the Soundless Dawn en Every Red Heart Shines Toward the Red Sun. Hetzelfde geldt voor het korte maar krachtige "In Every Mind", waarin zowat elk onderdeel van het instrumentarium kraakt en een verwoestende kracht uitoefent. "Giving Birth to Imagined Saviors" is dan de perfecte weegave van de nieuwe sound. Muzikaal avontuur moet de weg ruimen voor meer emotionele inbreng van de prachtige melodieën uit de pedal steel gitaar. De pendulum swingt hier wel perfect tussen de intense kracht van weleer en de nieuwe emotionele inbreng.

Red Sparowes gaat twee keer de psychedelische tour op. "A Swarm" laat zich opmerken door een progressieve opbouw. Vooral de over het metaal glijdende slides klinken heel Pink Floydiaans. Wanneer Meyer de distortion knop open zet, lijkt het of een metalen versie van David Gilmour geboren is. Nog meer van dat spacey gepingel is te horen op "A Mutiny". De dromerige synths, echoënde gitaarstukken en jazzy drums doen de luisteraar wegdromen naar meer vredige oorden. Ook hier trekt Red Sparowes de typische postrockregisters volledig open. In dit nummer is ook afwisseling weer troef want dromerige echo’s en dynamische stukken wisselen elkaar af.

"As Each End Looms and Subsides" is het gedroomde hoogtepunt. De shoegaze gitaren van Meyer en Rundle en de pedal steel gitaar van Burns sturen een warme gloed door het lichaam. De drums van Clifford nemen je bij de hand terwijl het lijkt of buiten bommen ontploffen. De turbulente gitaren zuigen de luisteraar mee in een zeldzame eruptie die het album arm is. Met dit sfeervolle nummer, met de hoofdrol weer voor de pedal steel gitaar en distortion-knop, blaast Red Sparowes ons eindelijk compleet weg.

The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer heeft minder avontuurlijke hindernissen in petto maar blijft een prachtige muzikale reis vol mooie ontdekkingen. Het album mag dan wel minder spannend klinken, in al zijn hevigheid barst het uit tot een klassieke verslavende postrockplaat die wél van begin tot einde boeit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − 1 =