Lali Puna :: Our Inventions

Wij hebben ons laten vertellen dat het samenbrengen van drie Duitsers en één Koreaanse ontegensprekelijk leidt tot vurige bacchanalen. Maar niks blijkt minder waar. Op
Our Inventions bewijst het viertal Lali Puna dat die combinatie evenzeer een verfijnd minnespel kan voortbrengen.

Popjournalisten krijgen promo-exemplaren van nieuwe platen vaak ruim voor de releasedatum toegestuurd. Dat heeft zo zijn voordelen, uiteraard voor de criticus zelf, maar soms ook voor de groep in kwestie. Want op die manier krijgen ook de albums die hun geheimen pas na meerdere luisterbeurten prijsgeven, de kans om zich langzaamaan te ontplooien. Our Inventions, de nieuwe Lali Puna is er zo één. De groep rond het muzikale brein markus Archer en de zangeres Valerie Trebeljahr gold aan het begin van dit millennium als paradepaardje van het Berlijnse Morr Music-label en maakte er furore met zijn smaakvolle symbiose van shoegaze en elektronica. Vervolgens bleef het een tijd stil, tot Markus Archer twee jaar geleden zijn andere band, The Notwist, met goed gevolg nieuw leven inblies. Nu doet hij dat succesvol over met Lali Puna.

Na zes jaar stilte is Our Inventions pas het vierde reguliere album van de groep. Plaat na plaat zette Lali Puna een stap vooruit en ook nu is het geluid opnieuw verfijnd. De combinatie van de ijzige, haast emotieloze stem van Valerie Trebeljahr en de gloedvolle elektronica voelde nooit eerder zo naturel aan. Ver weg van het grote gebaar ligt de kracht van dit album verscholen in de details. In de vele laagjes van "Safe Tomorrow", of in de fragiele glitch van het instrumentale "Future Tense". Was voorganger Faking The Books met zijn donkere, meer gitaargerichte nummers het stevige sneeuwklokje dat in de winter bloeide, dan is Our Inventions veeleer het broze lenteklokje. Duidelijk van dezelfde familie, maar net iets frêler en sierlijker.

Ook in haar teksten stelt zangeresValerie Trebeljahr zich kwetsbaar op. Schijnbaar dagdromend zingt ze over vooruitgang, vervreemding, verwondering en troost. "Rest your head and take a seat beside/ come sit down/ come calm down" fluistert de Koreaanse zangeres haast zalvend in "Rest Your Head". Door het bijzonder fraaie titelnummer heen schemert dan weer de nodige hoop: "And it would show a bright, bright day."

Maak u geen zorgen als Our Inventions bij een eerste beluistering wat kleurloos en eentonig overkomt. Het is geen album dat meteen overdondert, en het telt met "Remember" en "Everything Is Always" slechts twee tracks waarbij het tempo licht de hoogte ingaat. Maar luister dan vooral nogmaals en ontdek een wonderschone plaat vol subtiele kleurschakeringen. Hoor hoe Lali Puna het ultieme evenwicht tussen warm en koud, tussen organisch en elektronisch gevonden heeft. En dat al wat toegevoegd of weggenomen zou worden enkel de intieme stemming, de rustgevende roes zou doorbreken.

In tijden van snippets, streams, hypes en muzikale overkill zal aan het introverte Our Inventions wellicht te snel voorbijgegaan worden. Het is nochtans een erg rijke plaat waar je weliswaar in alle rust moet van genieten, zoals Louis Paul Boon dat deed met zijn fenomenale feminatheek of Michel Daerden dat doet met een frisse trappist; koesterend, eenzaam weggedoken in een hoekje. Voer voor de stille genieters, quoi.

Lali Puna stelt Our Inventions op woensdag 19 mei voor in de Cactus Club, Brugge.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =