Blood Red Shoes :: Fire Like This

Schijnbaar ongerept aan de buitenkant, hoogzwanger van weirde dreiging onderhuids. Die tweespalt vormt de doorsnede van het baldadige Britse duo Blood Red Shoes. Hun tweede, met de aan de legendarische David Lynch-serie ontleende titel Fire Like This, mag als een flinke stap voorwaarts beschouwd worden.

Quasi iedereen was het erover eens: Box Of Secrets, het debuut van Blood Red Shoes, was een van dé platen van 2008. Een rauw, vuurspuwend plaatje mét zin voor melodie. Nirvana meets B-52’s als het ware. Ook live overdonderden Steve Ansell (zang/drum) en Laura-Mary Carter (zang/gitaar) het publiek steevast met een ragfijne doch compromisloze set. Dwepend met grote voorbeelden Babes In Toyland, Nirvana en Fugazi en onmiskenbaar sterk beïnvloed door Riot Grrrl-groepen als Huggy Bear en Bikini Kill, voeren Ansell & Carter het DIY-principe immers hoog in het vaandel.

Met hun nieuwe plaat, Fire Like This gedoopt, zet het DIY-duo uit het Britse Brighton alvast nog een stap vooruit. Geënt op This Is Not For You, de meest ambitieuze song op Box Of Secrets, opteerden Ansell, Carter en producer Mike Crossey deze keer voor een minder rechtlijnige aanpak. Meer ruimte tussen de noten, langer uitgesponnen songs ("Colours Fade" baadt minutenlang in een onheilspellende fade-out), meer diepte in hun arrangementen en minder platgeproducete afwerking: deze kunstgrepen resulteren in een beter beluisterbare plaat dan hun jachtige debuut. Fire Like This is opnieuw een keiharde linkse, maar dan wel een die met een fluwelen handschoen werd uitgedeeld.

"When We Wake" is het uitgelezen voorbeeld van de evolutie die Blood Red Shoes sinds Box Of Secrets heeft doorgemaakt. Zorgvuldig opgebouwde spanningsboog — het duurt tot minuut drie (3!) vooraleer de gitaren voluit hun duivels ontbinden — waarbij zowel Ansell als Carter enkele opgelegde kansen op de hun kenmerkende geluidsexplosie knap laten liggen. Carter zingt ook beter (het repetitieve "in the end/is this all we can ask for" klinkt zelfs bijzonder ’warm’), waardoor dit een van hun beste songs tot nog toe is.

Dat het allemaal niet zo snel hoeft te gaan als op Box Of Secrets (waarop Blood Red Shoes 11 songs lang in bloedrode overdrive leek te spelen) bewijst ook "Light Up". Even verschroeiende gitaaruithalen en extatische zangkreetjes als pakweg "Try Harder", maar geen afbeulende sprint van begin tot einde. Bij tijd en wijlen last Carter een rustgevende brug in en streelt Ansell zijn drumvellen in plaats van er als een bezetene op te meppen. En door de zachte outro wordt de luisteraar ook heel mooi mee naar de uitgang begeleid. Wat een verschil met de soms erg abrupte afrondingen op hun debuut!

Niettemin vinden we ook op Fire Like This enkele flinke knallers. Opener "Don’t Ask" doet wat hij moet doen, "It’s Happening Again" (net als het opwaarts dalende bloed op de albumhoes een vette knipoog naar Twin Peaks) laat alle zijwegen koppig links liggen en de hevig balancerende vocals in "Heartsink" matchen wonderwel met de verschroeiende beat.

"Box Of Secrets klonk achteraf gezien nogal samengedrukt. Met Fire Like This wilden we echt de dynamiek weergeven die we ook live weten op te wekken," vertelde Steve Ansell onlangs aan goddeau. Met verve geslaagd, weten we nu. Als de wiedeweerga op naar de AB, waar Blood Red Shoes op 15 maart hun nieuwe songs voorstelt!

http://www.bloodredshoes.co.uk
http://www.bloodredshoes.co.uk

verwant

Blood Red Shoes

14 augustus 2022Hear, Hear, Hasselt

Blood Red Shoes

13 november 2019Trix, Antwerpen

Blood Red Shoes

16 oktober 2019Vorst Nationaal, Brussel

Blood Red Shoes :: Het is zo verdomd moeilijk om in deze band te zitten

Dat de klad erin zat, na tien jaar onafgebroken...

Blood Red Shoes :: Get Tragic

“Dat we elkaar haatten is misschien zwaar uitgedrukt, maar...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in