Blood Red Shoes :: Fire Like This

Bekijk Berichten

Schijnbaar ongerept aan de buitenkant, hoogzwanger van weirde dreiging onderhuids. Die tweespalt vormt de doorsnede van het baldadige Britse duo Blood Red Shoes. Hun tweede, met de aan de legendarische David Lynch-serie ontleende titel Fire Like This, mag als een flinke stap voorwaarts beschouwd worden.

Quasi iedereen was het erover eens: Box Of Secrets, het debuut van Blood Red Shoes, was een van dé platen van 2008. Een rauw, vuurspuwend plaatje mét zin voor melodie. Nirvana meets B-52’s als het ware. Ook live overdonderden Steve Ansell (zang/drum) en Laura-Mary Carter (zang/gitaar) het publiek steevast met een ragfijne doch compromisloze set. Dwepend met grote voorbeelden Babes In Toyland, Nirvana en Fugazi en onmiskenbaar sterk beïnvloed door Riot Grrrl-groepen als Huggy Bear en Bikini Kill, voeren Ansell & Carter het DIY-principe immers hoog in het vaandel.

Met hun nieuwe plaat, Fire Like This gedoopt, zet het DIY-duo uit het Britse Brighton alvast nog een stap vooruit. Geënt op This Is Not For You, de meest ambitieuze song op Box Of Secrets, opteerden Ansell, Carter en producer Mike Crossey deze keer voor een minder rechtlijnige aanpak. Meer ruimte tussen de noten, langer uitgesponnen songs ("Colours Fade" baadt minutenlang in een onheilspellende fade-out), meer diepte in hun arrangementen en minder platgeproducete afwerking: deze kunstgrepen resulteren in een beter beluisterbare plaat dan hun jachtige debuut. Fire Like This is opnieuw een keiharde linkse, maar dan wel een die met een fluwelen handschoen werd uitgedeeld.

"When We Wake" is het uitgelezen voorbeeld van de evolutie die Blood Red Shoes sinds Box Of Secrets heeft doorgemaakt. Zorgvuldig opgebouwde spanningsboog — het duurt tot minuut drie (3!) vooraleer de gitaren voluit hun duivels ontbinden — waarbij zowel Ansell als Carter enkele opgelegde kansen op de hun kenmerkende geluidsexplosie knap laten liggen. Carter zingt ook beter (het repetitieve "in the end/is this all we can ask for" klinkt zelfs bijzonder ’warm’), waardoor dit een van hun beste songs tot nog toe is.

Dat het allemaal niet zo snel hoeft te gaan als op Box Of Secrets (waarop Blood Red Shoes 11 songs lang in bloedrode overdrive leek te spelen) bewijst ook "Light Up". Even verschroeiende gitaaruithalen en extatische zangkreetjes als pakweg "Try Harder", maar geen afbeulende sprint van begin tot einde. Bij tijd en wijlen last Carter een rustgevende brug in en streelt Ansell zijn drumvellen in plaats van er als een bezetene op te meppen. En door de zachte outro wordt de luisteraar ook heel mooi mee naar de uitgang begeleid. Wat een verschil met de soms erg abrupte afrondingen op hun debuut!

Niettemin vinden we ook op Fire Like This enkele flinke knallers. Opener "Don’t Ask" doet wat hij moet doen, "It’s Happening Again" (net als het opwaarts dalende bloed op de albumhoes een vette knipoog naar Twin Peaks) laat alle zijwegen koppig links liggen en de hevig balancerende vocals in "Heartsink" matchen wonderwel met de verschroeiende beat.

"Box Of Secrets klonk achteraf gezien nogal samengedrukt. Met Fire Like This wilden we echt de dynamiek weergeven die we ook live weten op te wekken," vertelde Steve Ansell onlangs aan goddeau. Met verve geslaagd, weten we nu. Als de wiedeweerga op naar de AB, waar Blood Red Shoes op 15 maart hun nieuwe songs voorstelt!

http://www.bloodredshoes.co.uk
http://www.bloodredshoes.co.uk

verwant

Blood Red Shoes

14 augustus 2022Hear, Hear, Hasselt

Blood Red Shoes

13 november 2019Trix, Antwerpen

Blood Red Shoes

16 oktober 2019Vorst Nationaal, Brussel

Blood Red Shoes :: Het is zo verdomd moeilijk om in deze band te zitten

Dat de klad erin zat, na tien jaar onafgebroken...

Blood Red Shoes :: Get Tragic

“Dat we elkaar haatten is misschien zwaar uitgedrukt, maar...

aanraders

Beth Gibbons :: Lives Outgrown

Tientallen jaren wachten op een plaat hoeft niet altijd...

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

recent

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in