Sufjan Stevens en de konijntjes

Conceptplaten, je kan er maar beter voorzichtig mee omspringen als artiest. Maar als iemand er de laatste jaren goed mee overweg kan dan is het Sufjan Stevens wel. Zijn idee om over elke Amerikaanse staat een plaat te schrijven leverde al twee prachtige juweeltjes op. Ooit zocht hij zijn inspiratie echter elders: zo bracht hij in 2001 het experimentele Enjoy Your Rabbit uit, een elektronische plaat geïnspireerd op de Chinese dierenriem. Nu is het tijd voor een herbewerking, die begin oktober in de rekken ligt.

Slechts weinigen herinneren zich nog dat Sufjan Stevens ooit een elektronische, instrumentale plaat uitbracht. Maar daar zou nu dus verandering in kunnen komen. Niemand minder dan The National’s Bryce Dessner – Sufjans buurman in Brooklyn, NYC – bracht hem op het idee om de liedjes van Enjoy Your Rabbit te laten uitvoeren door een strijkkwartet. Onmiddellijk werd er gedacht aan The Osso Quartet, die reeds meewerkten aan Illinoise.

Stevens riep een stel hedendaagse componisten op om de liedjes in een nieuw jasje te hijsen en zo klaar te stomen voor het strijkkwartet. Zo nam Nico Muly “Year of the Dragon” onder handen, en sleutelde Rob Moose van The Osso Quartet aan “Year of the Dog” en “Year of the Tiger”. Bryce Dessners zus Jessica verzorgde samen met Sufjan Stevens het artwork. Het schijfje werd Run Rabbit Run gedoopt, en zal op 6 oktober in de winkel liggen. Na The Avalanche en Songs For Christmas belooft het weer een leuk tussendoortje te worden, maar stiekem groeit het verlangen naar een volledig nieuw werkstuk. Staten genoeg, niet soms?

Tracklist Run Rabit Run:

   1. Year of the Ox (arranged by Michael Atkinson)
   2. Enjoy Your Rabbit (arranged by Michael Atkinson)
   3. Year of the Monkey (arranged by Michael Atkinson)
   4. Year of the Tiger (arranged by Rob Moose)
   5. Year of the Dragon (arranged by Nico Muhly)
   6. Year of the Snake (arranged by Olivier Manchon)
   7. Year of the Horse (arranged by Rob Moose)
   8. Year of the Sheep (arranged by Maxim Moston)
   9. Year of the Rat (arranged by Olivier Manchon)
   10. Year of the Rooster (arranged by Gabriel Kahane)
   11. Year of the Dog (arranged by Rob Moose)
   12. Year of the Boar (arranged by Michael Atkinson)
   13. Year of Our Lord (arranged by Michael Atkinson)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − een =