Yeah Yeah Yeahs :: It’s Blitz!

Yeah Yeah Yeahs luidt een nieuw tijdperk in. De hoekige garage punk van debuut Fever To Tell lijkt een ver verleden: It’s Blitz! is een gesofisticeerd synthpop album geworden. Slaagt de band er echter in om die strakke productie te verenigen met zijn typische rauwe energie en hevige emoties?

Het New Yorkse trio — zangeres Karen O, gitarist Nick Zinner en drummer Brian Chase — maakt in de indiewereld al jaren naam met zijn hevige guitar driven art rock. Debuut Fever To Tell huldigde een jonge en chaotische sound, terwijl opvolger Show Your Bones meer volwassen en toegankelijk klonk.

De nieuwe sound van It’s Blitz! wordt met stijl ingezet door “Zero”: een dansbare song die ons meteen herinnert aan O’s uitstekend gevoel voor timing en frasering. Ook het catchy “Heads Will Roll” dartelt als een ondeugend veulen en zal ongetwijfeld tot de livefavoriet uitgroeien. Dat O’s on stage charisma zich ook op plaat vertaalt, bevestigt It’s Blitz!: de energieke frontvrouw kirt als een krolse kat op “Zero”, maar fluistert enkele tracks verder zachtjes “you suddenly complete me” in ons oor tijdens “Hysteric”.

Dat synthpop ook intiem en warm kan zijn, bewijst hoogtepunt “Soft Shock”: wat aanvankelijk klinkt als een zomerse song, mondt uit in een emotioneel geladen einde (“Gonna leave me out”). Meer zelfs, het zijn de rustige songs die het meeste gewicht in de schaal leggen. Het zweverige “Skeletons”, de langgerekte pianosong “Runaway”, “Hysteric” en afsluiter “Little Shadows” maken It’s Blitz! tot de minst rusteloze plaat van Yeah Yeah Yeahs.

Het kenmerkend gitaargeweld is dan ook de opvallende afwezige op de jongste telg. Het krachtige “Dull Life” herinnert nog het meest aan de vorige albums: de snedige gitaarhook, stomende drums en tempoveranderingen doen enigszins verlangen naar de rommelige, maar energieke sound van Fever To Tell en Show Your Bones. De gladde productie van It’s Blitz! doet immers niet alle songs evenveel recht aan: “Shame And Fortune” mist de rauwe charme van weleer en ook “Dragon Queen” klinkt kleurloos.

Dat net Yeah Yeah Yeahs — een van de meest prominente gitaargroepen van de laatste jaren — het geliefde instrument inruilt voor een keyboard, bleek een gedurfde, maar geslaagde zet. Het geweldige It’s Blitz! legt het intrinsieke talent van de groep bloot, want ook met nieuwe instrumenten en een andere producer onder de arm levert de groep een evenwichtige en geloofwaardige plaat af. Yeah Yeah Yeahs bevestigt zijn status als een van de boeiendste hedendaagse alternatieve rock bands.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + vijftien =