Nervous Cabaret :: Drop Drop

Derde plaat voor Nervous Cabaret en als vanouds maakt het, volgens de laatste schatting, zevenkoppige gezelschap bezwerende balkanrock met een hoog in your face-gehalte. Verbeeldt Beirut de romantische kant van het genre, dan is Nervous Cabaret de beestige seks.

Met de recente aandacht voor op Balkanklanken geïnspireerde rock kan de nieuwe Nervous Cabaret niet genegeerd worden. Dit gezelschap rond Elyas Khan maakt immers al ettelijke jaren het soort muziek waar jonkies als Beirut thans het mooie weer mee maken. Dat doen ze niet onverdienstelijk, integendeel, maar het is niet meer dan normaal dat ook de oudgedienden de aandacht krijgen die ze verdienen. En in het geval van Nervous Cabarat zou dat, mocht kwaliteit een graadmeter zijn, gerust mogen gaan om heel veel aandacht.

Als onze telling klopt, is Drop Drop de derde plaat die de vanuit New York opererende band uitbrengt. Officieel verscheen dit kleinood reeds afgelopen september, maar u weet hoe dat gaat met sommige platen. Releasedata kunnen zeer facultatief zijn, maar eens het album er is — en bovendien blijkt mee te vallen —verstomt gelukkig alle commentaar. Want net als zijn titelloze voorganger en debuut Ecstatic Music For Savage Souls is Drop Drop een uitermate meeslepende plaat die de grote emoties niet schuwt.

Nochtans begint een en ander best gezapig met "Break In Violence", een song die zachtjes meandert langs de randen van het grillige, zonder er echter over te gaan. Met "Pere Lachaise" worden de grenzen van het conventionele wel vlotjes opzij gezet en ontwikkelt de groep zich als een gezelschap dat diverse muziekstijlen met elkaar versmelt tot een aanstekelijke hutsepot die even aanstekelijk als dramatisch is.

Want die dramatiek, dat is een element dat als een rode draad door het oeuvre van Nervous Cabaret loopt. Khan huilt, brult en fluistert en dat alles liefst binnen de grenzen van een enkele song. Wat de man bovendien vocaal doet in "Sleepwalkers" gaat elke omschrijving te boven. We hadden het nooit durven denken, maar ook op het begrip slaapwandelen kan onomatopee van toepassing zijn.

Het is onder meer daarmee, en uiteraard met het behoorlijk unieke geluid, dat Nervous Cabaret zich weet te onderscheiden van lieden die dezer dagen het mooie weer maken met een weemoedig klanktapijt dat het voormalige Oostblok als referentiepunt heeft. Niets slechts over dergelijke lui, kwaliteit is meer dan doorgaans ook hun deel, maar Nervous Cabaret pakt de zaken lichtelijk anders aan. "No Politics No Sex" bijvoorbeeld is van zo’n zinderende geladenheid voorzien dat het evengoed voor opgefokte new wave kan doorgaan.

En daar moet je zin in hebben natuurlijk. Met een rijk instrumentarium — inclusief blazers — dat voor de nodige spanningopbouw zorgt, kan de band op het foute ogenblik in plaats van te overweldigen evengoed voor de nodige irritatie zorgen. Luistermomenten moeten met andere woorden zorgvuldig gekozen worden, maar ergens na middernacht, wanneer de voorraad flessen halfleeg is en iemand voor de derde keer zijn gefaald liefdesleven uit de doeken gaat doen, is Drop Drop de perfecte plaat op het juiste moment.

http://wwwmyspace.com/nervouscabaret
http://wwwmyspace.com/nervouscabaret
Naive

verwant

Nervous Cabaret :: Nervous Cabaret

Met het vallen van de bladeren durft ons gemoed...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

Compact Disk Dummies :: ”Als Belgen bewaken wij de goede smaak”

Op de hoes turen Janus en Lennert Coorevits ingespannend...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in