Thou :: This Is Not A Record

Het kwam als een verrassing, toen het Gentse Thou vorig jaar besliste om voortaan enkel digitale e.p.’tjes aan te bieden. Een nieuwe plaat as such kwam er voorlopig niet en de te lanceren e.p.’tjes mochten samen dan ook niet als dusdanig worden gezien. Met de lente in zicht heeft de groep alweer drie zulke schijfjes gereleased, samen goed voor tien songs die het oude niveau van de groep moeiteloos doortrekken.

Thou verdient al jaren een ereplaats binnen de Belgische rockscene. Met platen als Elvis Or Betty Boop en het uitstekende I Like Girls In Russia maakte de band zomerpop om U tegen te zeggen.Veel te lang genegeerd en enkele foute beslissingen later, zag de band zich echter genoodzaakt een nieuwe plaat in eigen beheer uit te brengen. Dat was het moment waarop het idee voor This Is Not A Record ontstond.

Dat Thou ondanks die tegenslagen niks aan kwaliteit heeft ingeboet, bewees meteen het eerste trio nieuwe songs, dat u vorig jaar in september al via iTunes kon aankopen. "Cold Cold Heart" is poppy Thou, met die altijd zo natuurlijk aandoende samenzang van Bart Vincent en Does De Wolf, "Cramps" teert dan weer op een riff die zo bij Millionaire lijkt weggeplukt. Als vanouds toont Thou in beide songs een ander gezicht. Een eenduidige stempel zal er wel nooit op het groepsgeluid geplakt kunnen worden. Maar de vraag blijft of dat wel hoeft.

Ook is het niet zo dat de e.p.’s elk afzonderlijk een ander facet van Thou’s geluid belichten. "I Feel Great" op het tweede schijfje sluit qua sfeer bijvoorbeeld het meest aan bij het dromerige "Leaving This Town" van het eerste schijfje. De Wolf mag in dit bijna countryeske nummer de hoofdrol voor haar rekening nemen. Even later is het dan opnieuw haar partner die in het slackende "Not Like Beatles" een eind weg croont.

Het nieuwe concept laat Thou toe meer dan ooit toe het experiment op te zoeken, iets wat op een reguliere plaat moeilijker ligt. Thou waagt zijn kans op e.p. nummer drie en brengt naast de tamelijk getrouwe Beck-cover "Nobody’s Fault But My Own" ook een herwerkte versie van het heerlijke "The Girl She Was" uit Elvis Or Betty Boop. Dat nummer, dat het oorspronkelijk met gitaren deed, krijgt nu een keyboardjasje aangemeten waarin het beeldig door onze gehoorgangen paradeert.

De leukste nummers die Thou na deze drie e.p.’s op ons heeft losgelaten zijn wellicht "Cramps" en het bijzonder catchy "Caribou". Was het maar al zomervakantie, wanneer we met het raampje open naar het zuiden kunnen tuffen: zo klinkt die song. Het indie "Strangelove" is ook een sterkhouder met zijn gitaargeweld halverwege.

Stiekem blijven we het een beetje jammer vinden dat Thou voor deze puzzeloplossing gekozen heeft om haar muziek aan de man te brengen. Een computerbestand is anno 2008 nog steeds net iets minder sexy dan een mooi uitgegeven cd. Gelukkig heeft Thou ook voor die oubolligen een oplossing bedacht: tijdens zijn concerten biedt de band fysieke exemplaren van z’n e.p.’s aan. En u kan er van op aan dat die schijfjes niet enkel voor het oor, maar ook voor het oog, een streling zijn. In hun vrije tijd mogen de bandleden namelijk wel eens allemaal ten huize Vincent – De Wolf verzamelen om daar aan hoesjes te plakken en te knippen. Mogen ze daar nooit mee willen ophouden. En moge u zich al warm surfen voor de release van drie nieuwe songs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + 14 =