Gnaw Their Tongues :: An Epiphanic Vomiting Of Blood

In die duistere jaren negentig van de vorige eeuw vierde het zwartste aller metalen hoogtij. De Noorse stijl, geïnspireerd door (The True) Mayhem, vond over de hele wereld weerklank, maar kreeg net van zijn buurlanden nog het meeste te verduren. In het nabije Zweden was immers een nog duisterdere kracht aan het werk.

Abruptum, de groep rond Tony “It” Särkkä , was ongehoord: duivelse avant-garde overgoten met een black metalsaus. De muziek klonk als een helse mis, opgedragen door psychopathische schizofrenen onder invloed van lsd. Verschillende demo’s en albums later hield de groep op te bestaan zonder ooit een opvolger de naam waardig verkregen te hebben. Enter Gnaw Their Tongues, een Nederlands collectief dat duidelijk goed geluisterd heeft naar Abruptum, maar toch zijn eigen route richting hel uitstippelt.

Het krankzinnige “My Body is Not A Vessel, Nor A Temple. It’s A Repulsive Pile Of Sickness” is een statement dat kan tellen. Loodzware gitaren en onduidelijke helse kreten gaan een eerste maal een walgelijke paringsdans aan met beukende drums en op chaotisch aangeslagen pianotoetsen. De zang werd wijselijk vervangen door een ondergronds grommen, kwijlen en braken. Zelden heeft een nummer meer ziekmakende schoonheid weten te herbergen.

Wie voorbij dit eerste nummer raakt en nog geen groen slijm uitbraakt, krijgt met “Teeth That Leer Like Open Graves” een inkijk in de wereld van een koelbloedige psychopaat. De helse taferelen, een Bosch waardig, krijgen een muzikaal equivalent in deze meeslepende pervertering van al wat menselijk is. Dezelfde zieke klanken van het eerste nummer krijgen een nieuwe rangschikking waardoor ze minder opslokkend maar des te verontrustender zijn.

De klassieke omschrijvingen volstaan evenmin om “Sawn Asunder And Left For The Beasts” te omschrijven. Als muziek emoties oproept, dan is dit nummer een absolute ontkenning van het bestaan ervan. Een gapend zwart gat vol infernale constructies en geweeklaag geeft de middeleeuwse hellemond een eigen stem, al is het maar de vraag wie luisteren wil. Niet voor niets start het titelnummer erna aanvankelijk nog rustig, maar is er alras weer dat inktzwarte nihilisme dat zijn plaats niet opeist maar gewoon néémt.

Zwartgeblakerd en verdoemd komt daarna het ongedierte uit de weke buik van de samenleving zijn ziektes verspreiden. “The Sewer Rats Of Calcuatta” verkiest een helderder en industriëler geluid voor zijn etterende zweren. Na zoveel geweld klinkt het nummer als een rustpauze, een ademtocht in de hel, want was dat Judas Iskariot ook niet gegund? Voor wie juichen wil, is het geluk echter van korte duur, want het is geen licht dat opglooit aan het einde van de tunnel maar wel een vreugdevuur, gevoed door verdoemde zielen.

“And There Will Be More Of Your Children Dead Tomorrow” is immers geen profetie, dreigement of angstvisioen, maar een feit. De realiteit dringt slechts langzaam door in dit door God verlaten gebied, maar de duivel vergeet zijn beloftes nooit. Slepend en tergend langzaam voert het nummer zijn taak uit, de hoop vakkundig in de kiem smorend. Geen wonder dat de enige laatste toevlucht de waanzin is. “The Urge To Participate In Butchery” is een finale die naam waardig. Het is een honger die geleidelijk aan groeit en steeds meer vergt en neemt van wie er al dan niet moedwillig aan toegeeft, tot uiteindelijk ook het eigen lichaam eraan ten onder gaat. Kannibalisme van het zelf.

Bij gebrek aan een beter referentiekader valt de naam Abruptum, maar Gnaw Their Tongues is meer dan het Nederlandse equivalent van het beruchte Zweedse fenomeen. De groep mag dan wel aan dezelfde bron gelaafd hebben, zijn invulling ervan is minder cerebraal-masochistisch. An Epiphanic Vomiting Of Blood is een oerkreet geslaakt door het primaire kwaad, vertaald door incestueuze priesters. Dit is het soort waanzin dat in niemand opdoemen mag. Dit is een plaat voor Joseph Conrads personage “Kurtz”.

Het album is als lp in een oplage van 500 exemplaren verschenen op Burning World Records. De cd-versie verschijnt in mei/juni bij Crucial Blast. Bij de groep kan de cdr-versie (oplage 200 exemplaren) besteld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 2 =