WERCHTER 2006 :: Tool, donderdag 29 juni 2006, Main Stage

Om allerhande redenen die vooral in contracten bedisseld worden, geeft Tool geen zaaloptredens in Belgiƫ, waardoor de fans zich genoodzaakt zagen naar Nederland of Luxemburg te verkassen. Wie het geld noch het vervoer had, kreeg donderdag op Werchter echter een herkansing, en dat is zeker geen slecht nieuws.

Tool en Werchter go way back. In 1994 stond de ā€” toen nog relatief onbekende ā€” groep een eerste maal op de weide van Werchter, toen het festival zich nog louter op het weekend richtte maar voor de campinghangers wel al een klein prefestivalletje organiseerde. In 2001 stond Tool er een tweede maal en omdat driemaal nu eenmaal scheepsrecht is, staan ze er deze keer opnieuw. En dat met een setlist die haast naadloos aansluit bij het optreden in Luxemburg, al is er dan wel deftig in geknipt.

Een broeierig "Stinkfist" ā€” zo Tool al een hit heeft, is het deze ā€” mag de aftrap geven waarna het met een gruwelijke intro gezegende "The Pot" uit 10.000 Days volgt. Daarna komen een magistraal "46 & 2" en het degelijke "Jambi" aan bod, net zoals in Luxemburg dus. Maar de set is korter deze keer: geen "Schism" helaas, maar ook geen "Right In Two", "Lost Keys" of "Rosetta Stoned". Met oudje "Sober" is het zonder meer opnieuw raak, waarna "Lateralus", "Vicarious" en "Aenima" elke vorm van kritiek of twijfel genadeloos de grond inboren.

We kunnen haast niet anders dan (mvm) gelijk geven wanneer hij opmerkte dat vooral de oude nummers als een huis staan. Hoe magistraal en geniaal Tool ook mag zijn, de nieuwe nummers steken, op een dreigend "Vicarious" na, iets te bleek af tegen het oudere werk. De ingekorte set stoort totaal niet: een klein uur Tool is hoe dan ook min of meer het maximum dat de doorsnee muziekfan op de weide kan verdragen. De dichtgeplamuurde songs, logge sound en indrukwekkende visuals dreigen op een weide waar een drukkende zon iedereen parten speelt, immers te veel aan kracht in te boeten om anderhalf uur te beklijven. In november keert Tool terug en als de groep dan ook de nieuwe nummers in de vingers heeft, zal niets nog in de weg staan van het muzikale exorcisme waarvan we vandaag een heerlijk voorsmaakje kregen.

http://www.toolband.com
http://www.toolshed.down.net
http://www.toolband.com

aanraders

verwant

Tool

13 mei 2022Sportpaleis, Antwerpen

Voor het eerst sinds een eeuwigheid stond Tool afgelopen...

Tool

13 mei 2022Sportpaleis, Antwerpen

Eindejaarslijstjes 2019

In 2019 hadden we over van alles te klagen...

enola’s vijftig beste platen van de jaren ’10

Dit is het allerbeste wat het decennium heeft voortgebracht. Video...

#So2019: Tool :: 7empest

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van Belgiƫ: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in